150 ezer forintot emeltek le egy Debrecenben elhagyott bankkártyáról

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki az utcán talált táskában lévő bankkártya és a hozzá tartozó PIN kód segítségével több mint 150.000 forint készpénzt vett fel különböző automatákból.

A sértett 2021. június 17-én a kora délelőtti órákban kerékpárral közlekedett Debrecenben, a táskáját a kerékpárja kormányára akasztotta fel. Debrecen belvárosában azonban a táskát elveszítette.

Rövid idő elteltével gyalogosan közlekedett arra a vádlott, aki megtalálta, majd átnézte a táska tartalmát és magához vette a sértett bankkártyáját a hozzá tartozó azonosító kóddal együtt. Ezt követően a férfi elment egy közeli bankautomatához, amelyből többszöri próbálkozást követően 156.000 forint készpénzt vett fel jogosulatlanul. A vádlott még aznap más bankok automatáiban is próbálkozott nagyobb összegű készpénz felvételével, ezek azonban eredménytelenek voltak, mivel a sértett időközben letiltotta a bankkártyáját.

A vádlott a bankkártya jogosulatlan felhasználásával 511.000 forintot kísérelt meg felvenni, azonban azok többsége eredménytelen volt.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen információs rendszer felhasználásával, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben közérdekű munka büntetést szabjon ki.