Strandolók

Macsi Balcsi híján… Hova utazhat egy debreceni család a hasonló élményekért?

Helyi hírek

A koronavírus miatt bedőlt, és a mai napig nyíltan ki nem jelentve, de eredeti profilját egyértelműen nem gyakorló Látóképi Tófürdő megszűnése miatt bizony utazni kell egy keveset annak, aki nem a modern gyógyfürdőkomplexumok és élményfürdők adta kényelmet és luxust keresi a kánikulában. Cikkünkben a klasszikus tófürdő adta „puritán” eleganciára vágyóknak igyekszünk segíteni, és megpróbálunk alternatívákat nyújtani.

Szinte mindenkinek első ötletként Nyíregyháza-Sóstó juthat az eszébe, ahol a termálvizes modern fürdőn kívül van egyszerűbb választása is azoknak, akik hűsölésre vágynak. A közel száz éve üzemelő, és 2019-ben alapos ráncfelvarráson is átesett létesítmény kapott azóta egy csúszdát is. Ez látható az díjszabásnál is, hiszen a látóképi fürdő három évvel ezelőtti kilencszáz forintos belépőjéhez képest négyszeres áron tudjuk kipróbálni „sóstói riviérát”, ahogy a helyiek becézik. 

A következő célpontunk innen jó 20 kilométerre esik. A Leveleken található a Szabadpart 2000 óta üzemel, és a szabolcsi megyeszékhelyhez képest harmadannyiért, mindössze ezer forintért lehet pancsolni benne. Grátiszként az adrenalinőrültek a wakeboardozást is kipróbálhatják, de aki óvatosabb duhaj, hatszáz forintért vízibiciklizhet egy fél órát. Van lehetőség napozóágy bérlésére is, de mint általában a legtöbb helyen, strandröplabda pálya és játszótér is van az egykori híres horgászóhelyen. Az online értékelések alapján szinte kifogástalan a hely, és pénztárcabarát is.

Szabolcs-Szatmár Bereg megyén belül van egy harmadik említésre érdemes opció is, ami Szabolcsveresmarton található a Rétközben. A Rétközi-tó partján fekvő Bucka Land varázslatos, erdős környezetben várja a pihenni és fürdőzni vágyókat. A belépő mindössze négyszáz forinttal drágább, mint Leveleken, de cserébe kárpótolhat bennünket a táj szépsége. A két felnőtt és két gyerek részére kitalált családi jegy ára sem olyan borsos: 4500 forintot kérnek el érte. (Csak emlékeztetőül, a debreceni Aquaticum Strand belépője körülbelül itt kezdődik egy főre.) Van itt vízi játszótér is a gyerekeknek nagyjából a belépőnk áráért, és a vízi sportot kedvelők is szívesen látogatják az ország egyik legnagyobb mesterséges tavát. Egy negatívum van csak: a tóban halak mellett jelentős számban élnek itt kagylók is, így erősen ajánlott a vízi cipő használata a balesetek elkerülése végett. Ezen kívül horgászni is lehet itt, valamint izgalmas erdei és vízi túrán is részt vehetünk, ha valami újdonságra vágyunk.

Befolyásos kormányzati szereplők állhatnak a Macsi Balcsi bezárása mögött

Némileg kakukktojásnak tűnhet a Demjéni Termáltó megemlítése, de véleményem szerint egy próbát mindenképpen megérhet a mediterrán tengerparti hangulatot idéző létesítmény, amely leginkább a méltán híres barlangfürdő „low-budget” változata a szabadban. Gyógyhatású víz itt is van, és élményelemek is megtalálhatóak, például egy óriáscsúszda személyében, valamint két termáltava is van, és az éjszakai fürdési lehetőség is adott. A belépő hétfőtől csütörtökig még barátinak is mondható: 2490 forint, de hétvégén már kicsit jobban ki kell nyitni a pénztárcánkat, ekkor háromezerhez közelít már egy fő tikettje. Ezt a különbséget lehet megfigyelni a családi jegyeknél is, hiszen a hét utolsó három napján egy „Szent Istvánt” mindenképpen rá kell szánnunk a belépésre, de cserébe legalább ingyen parkolhatunk.

Ha igazán klasszikus fürdőzőhelyet keresünk, jó választás lehet a Tisza-tó strandja Abádszalókon. Biztonságos és kifogástalan vízminőséggel is bír, valamint a sportolni vágyók igazi Mekkája. Ha lehetőségünk van rá, síelhetünk, jet-skizhetünk, dodzsemezhetünk, vagy akár ejtőernyőzhetünk is a tavon. Ehhez nem kell mást tennünk, mint 1300 forintot leszurkolnunk, de a zsúfoltságot elkerülendő, online is meg lehet vásárolni a jegyünket. Itt a tulajdonosok gondoltak a kerékpárosokra is, a kiépített kerékpárúton kívül ugyanis több tárolót is kialakítottak a drótszamaraknak. Szárazföldi sportolási lehetőségek között is válogathatunk van például mini golf és strandfoci pálya is. 

Jóval messzebb a Hajdúságtól is találhatunk kisebb ékszerdobozokat, ilyen például a több mint 200 kilométerre lévő Bács-Kiskun megyei Kunfehértón a Fehértó, amely nagyon jó vízminőséggel rendelkezik, és a belépője is csak 800 forintot kóstál. Családi jegyünket 2500 Ft-ért megkaphatjuk, de van lehetőség félnapos jegyek megvételére is. Az üzemeltető honlapja szerint június első napjától augusztus utolsó napjáig tart nyitva, és a pénzünkért kapunk ingyenes vezeték nélküli internetet, vízi játékokat és családi csúszdát is használhatunk, ráadásul egy homokos plázs-szerű tengerparton idézhetjük meg a sós hullámokat. Mi ez ha, ha nem telitalálat?

Ugyancsak Bács-Kiskun megyében, Soltvadkerten ejthetjük útba a Vadkerti-tó strandját, ahol mindössze 900 forintért fürdőzhetünk. A tavat régebben  gyógyhatása miatt Büdös tónak is hívták, de mára már nem használják ezt az elnevezést. Nagyon kedvelt fürdőhely, hiszen a part mentén sekély, így a kisgyerekesek is előnyben részesítik. A tó az egyik fele nádas, itt a horgászok hódolhatnak kedvenc szenvedélyüknek.

Végezetül, már a Dunántúlra elkalandozva is találunk figyelemre méltó jutányos ajánlatot, ez pedig a Palatinus Strand Esztergomban. A strand egyben a Dorogi-medence legnagyobb tava is, és 800 forintért léphetünk be a területére. Búvárkodni is van lehetőség, felnőtt és gyerek számára egyaránt. Értékmegőrző és sátorozási lehetőség is van a helyszínen.

Összefoglalva, ha nagyon szeretnénk, akkor bizony lehet találni hasonló árkategóriájú tófürdőket kis hazánkban szép számmal, és nem is kell olyan messzire menni érte. Inkább ilyen helyeken fürdőzzünk, minthogy valamelyik tiltott bányatóban próbáljunk meg felfrissülésre lelni, akár az életünket is kockáztatva.

– Faragó László –