Macsi Balcsi bezárása

Befolyásos kormányzati szereplők állhatnak a Macsi Balcsi bezárása mögött

Helyi hírek

A Látóképi Tófürdő (ismertebb nevén: Macsi Balcsi) újbóli kinyitását követeli a Mi Hazánk Mozgalom debreceni szervezete.

A párt videójában ismerteti röviden a sztorit: az üzemeltető 2022-ben a strand végleges bezárása mellett döntött, azaz a továbbiakban nem kívánják tófürdőként üzemeltetni ezt a területet.

A döntés azért felháborító, mert nem kérdezték meg róla a debrecenieket, holott ez (volt) az egyik, a kispénzűek számára is elérhető fürdő a közelben. Sőt nem is tájékoztattak senkit, csak utólag, a sajtóból – a Debreciner cikkéből – értesülhetett erről a lakosság.

A Macsi Balcsi utoljára 2019-ben üzemelt, 2020-ban és 2021-ben is a Covid-járványra hivatkozva maradt zárva – elvileg azért, mert nem lett volna megoldható a biztonságos távolságtartás. Itt a videóban szereplő aktivista megjegyzi, a Nagyerdei Strandon ugyanakkor továbbra is mehetett a heringparti. Tavaly még fejlesztéseket – 300 új fa telepítését – ígértek, de mára csak a másfél méteres gaz maradt a Macsi Balcsin.

Vörös János, a Mi Hazánk politikusa a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságtól (TRV Zrt.) megtudta, hogy az illetékes hatóság a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény alapján halgazdálkodási vízterületté minősítette a tófürdő területét. Az átminősítés Vörös szerint már önmagában is furcsa, hiszen a tófürdő területe a közvetlen közelében fekvő Látóképi-víztározóhoz képest elhanyagolható. Úgy véli, halgazdálkodási szempontból semmiképp sem indokolható, hogy pont erre a tenyérnyi területre van szükség.

A Mi Hazánk politikusa más furcsaságot is felfedezni vélt az ügy kapcsán: a TRV Zrt. vezérigazgatója, Bakondi György Patrik a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának, Bakondi Györgynek a fia, a Tivizig felettes szerve pedig az az Országos Vízügyi Főigazgatóság, ami közvetetten a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium irányítása alatt áll.