Háztetőt rongált meg egy forgószél Hajdúböszörményben

Helyi hírek

Kedden délután Hajdúböszörményben forgószél alakulhatott ki, mely az egyik ház tetején lévő cserepek közül többet is felkapott – tájékoztatta az Időképet egy helyi olvasója, aki fotót is mellékelt a pusztításról (lásd fent).

Mivel zivatar napok óta a fasorba’ sincs, az Időkép szerint a forgószél úgy alakulhatott ki, hogy az erős besugárzás hatására felforrósodó felszínen a környezetéhez képest alacsonyabb légnyomású terület jöhetett létre, ami körül örvénylő mozgás keletkezett.

A jelenségről videó is készült:

Zivataros este lesz, de keleten most sem várható csapadék

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint

Ma estétől, késő estétől nyugat felől megnő a zivatarhajlam. Zivatarokra elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén lehet számítani, amelyek éjjel a Dél-Alföld nyugati részeire is átterjedhetnek, majd csütörtökön reggel dél felé elhagyják térségünket, délelőtt már csak néhol a Dunántúlon lehet dörgés, villámlás. Csütörtök estétől kis valószínűség mellett a nyugati, délnyugati határ közelébe sodródhat be néhány zivatar.

A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (> 20-30 mm, a nyugati és délnyugati megyékben akár > 40-50 mm is) társulhat. A nyugati, délnyugati megyékben heves zivatarok kialakulására is van esély, amelyeket jégeső (~ 1-2 cm, néhol akár > 2 cm) és viharos széllökés (ált. 60-90 km/h, néhol esetleg > 90 km/h) kísérhet.