Kisrepülőgép Hajdúszoboszlón

Megfenyegették a hajdúszoboszlói reptér gondnokát a magyar légtérben randalírozó kisgép utasai

Helyi hírek

Mint arról beszámoltunk, egy kisrepülőgép miatt riasztották a magyar légierő Gripenjeit szerdán, a gép Hajdú-Bihar megye légterén keresztül hagyta el az országot Románia felé.

A rtl.hu úgy tudja, a repülőgép egy litván lajstromjelű Piper Aztec kétmotoros, 5-6 személyes kisrepülőgép volt, ami Szlovákiából lépett be a magyar légtérbe, és szerda kora délután a hajdúszoboszlói repülőtéren szállt le engedély nélkül.

A gépen két férfi volt. A váratlan landolás után a reptér gondnoka beszélni akart velük, de megfenyegették. Az Aero Club sportegylet ekkor kihívta a rendőrséget. Amikor megérkeztek a rendőrök és a rendőrkocsival közeledtek a repülőgép felé, akkor teljes gázt adtak és felszálltak. A gép nagyjából húsz percet töltött a kis vidéki reptéren, a reptér egyik kamerájának képén jól látszik, hogy valamit ügyködtek körülötte: feltehetően üzemanyagot töltöttek a repülőgépbe a magukkal hozott kannákból.

Juhos István, a repülőtér vezetője szerint a gép gyakorlatilag minden szabályt megszegett. Úgy érkezett meg, hogy semmiféle kapcsolatot nem teremtett a repülőtérrel, de az országba lépve sem kommunikált a légiirányítással.

A honvédség annyit közölt az RTL híradó kérdésére, hogy a gép nem kommunikált a Gripenekkel, ezért kikísérték a légtérből.