Villámcsapás

Másodfokú veszélyjelzést adtak ki Hajdú-Bihar megyére a heves zivatarok miatt

Helyi hírek

Vasárnap napközben egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet, illetve válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Reggel az északkeleti megyékben lehet kisebb eső, zápor. A déli óráktól egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar, nagyobb számban a középső és keleti tájakon. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul.

A kora délutáni óráktól főként a Dunától keletre várhatóak nagyobb számban zivatarok (de a Kisalföld északnyugati csücskében és a Dunántúl déli felében is megjelenhetnek), melyek keleten, északkeleten várhatóan rendszerbe is szerveződnek.

A zivatarokhoz elsődlegesen viharos kifutószél (ált. 60-90 km/h, néhol akár 90 km/h feletti károkozó szélrohamok), emellett lokálisan nagy csapadék (20-25 mm), illetve jégeső (1-2 cm) társulhatnak. Az esti órákra elhagyják a zivatarok az országot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra a heves zivatarok veszélye miatt Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére narancssárga (másodfokú), míg további 15 megyére citromsárga (elsőfokú) veszélyjelzést adott ki:

wcta20220423_2037ts