Mándi László

Mándi László: több tízezer embert kezelnek másodrendű városlakóként – interjú Hajdú-Bihar megye 2-es körzetének országgyűlési képviselőjelöltjével

Helyi hírek

A momentumos Mándi László Pósán László körzetében igyekszik működőképes alternatívát kínálni a Fidesz ellenében.

Egyre többen mondják, hogy Önnek reális esélye van legyőznie Pósán Lászlót Debrecenben? Mit gondol erről?

Nemcsak Debrecenben, az egész országban 2010 óta most van először valódi esély a változásra. Ennek pedig az egységes ellenzék, a közös jelöltek, a szövetségben való indulás az egyik oka. A másik pedig abban keresendő, hogy az embereket nem lehet 12 éven keresztül hülyíteni. Egy darabig még működött az EU-s támogatásokból, hitelből és propagandából összetákolt látszat, hogy egész jól mennek a dolgok az országban. De ma már egyre többen és többen veszik észre, hogy nagy a baj.

Mire gondol, amikor azt mondja, nagy a baj?

Például az áremelkedésre. Csak a “hivatalos”, KSH szerinti infláció közel 8% volt tavaly. Már ez is elképesztő rekord, de tudjuk, hogy a KSH adatai mindig a kormány szája íze szerint kozmetikázottak. És az emberek a saját szemüknek hisznek. Elmennek bevásárolni, és azt látják, hogy megint drágult 10%-kal a vaj, a kenyér, a méz, a krumpli, a liszt, a sajt vagy a felvágott. De nem tavalyhoz képest, hanem az előző nagybevásárlás óta.

Mándi: Pósán Lászlót és Papp Lászlót nem érdekli, hogy a tócóvölgyiek nem kérnek a betonból és a zsúfoltságból

Az élelmiszerárakon kívül máshol is tapasztalható ez?

De még mennyire! Ha ma valaki autót akar vásárolni, azt látja, hogy az elmúlt pár évben a használt autók lettek olyan drágák, mint nemrég az újak voltak. Az új autókat pedig lassan már csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak. De ott vannak a lakásárak: tudja hányszorosára nőtt a lakások ára Debrecenben 2014 óta? A HÁROMSZOROSÁRA! 

A Fidesz-szerint a CSOK segíti a lakáshoz jutást…

A CSOK csak 3 gyermek vállalása esetén tudja részben kompenzálni ezt az irdatlan áremelkedést, és még akkor nagyon nehéz kigazdálkodni az önrészt. Azt látjuk, hogy a CSOK-kal a Fidesz ugyan segítette egy fontos társadalmi réteg lakáshoz jutását, de egyben megnehezítette, sőt, inkább meggátolta másokét. Ráadásul az építőipari árak elszállásához nagyban hozzájárult az elmúlt évek pazarló állami költekezése különböző látványberuházásokra. Kisgyermekes családapaként higgye el, hogy testközelből látom, mennyire elkeserítőek a fiatalok lakáshoz jutási esélyei.

A helyi Fidesz mégis támadja, hogy nem támogatja a lakópark építését a Tócóvölgyben…

Szögezzük le gyorsan: Debrecenben régóta szükség lenne tömegesen új lakások építésére. Nem most kellene a városvezetésnek észbe kapnia, hanem 5-8 évvel ezelőtt kellett volna belekezdeni ebbe, amikor nekivágtak a nagy külföldi vállalatok idecsábításának. De a városvezetés stratégiája mindig féllábú, és az országgyűlési képviselők sem segítik: kormányzati szintről öntik a pénzt a multikba, miközben azzal nem foglalkozott senki sem, hogy hol fognak lakni ezen cégek munkavállalói. Most, mikor háromszorosára nőttek az ingatlanárak, hirtelen rájöttek, hogy lakást kéne építeni… Jó reggelt kívánok! És hova jut eszükbe építkezni? Debrecen egyik legnagyobb zöldterületére!

Pósán László és Papp László úgy érveltek, a Nagyrét a 80-as évek óta építési terület

A 80-as évek óta? A 80-as években még állt a Proletár-szobor a Tanácsköztársaság útján! Azóta eltelt vagy 40 év, elég sok minden megváltozott… Például megtöbbszöröződött az autók száma. A Tócóskert és a Tócóvölgy elképesztően sűrűn lakott területté vált, hatalmas forgalommal, erre akarnak még napi 1000-1200 autót ráereszteni. Nem beszélve a bölcsődei és óvodai férőhelyek, a háziorvosi praxisok szűkösségéről. És persze ott van az az egyszerű tény: ez egy hatalmas zöld rét, aminek a ⅔-át lebetonoznák!

Önnek mi lenne az alternatív javaslata?

A Nagyréten egyértelműen egy természet- és emberközeli szabadidőparkot kellene kialakítani. Erről meg is kérdeztük az itt élőket, és az emberek elsöprő többsége egyetért ezzel. A rét és a Tócó-patak környékének élővilága sokkal gazdagabb, mint azt a Városháza vagy éppen a Parlament folyosóiról látják. Az itt lakók pedig már most is szabadidős tevékenységekre használják ezt a területet. Ezért nem lakóparkot, hanem egy európai színvonalú szabadidőparkot kell itt megvalósítani – összhangban a természettel és az itt élők igényeivel. 

Természetesen lakásépítésre is szükség van. De nem a Nagyréten, hanem a déli városrészben. Hiszen ide költöztek az elmúlt években a nagy munkáltatók, a napnál is világosabb, hogy errefelé kellene a munkatársaiknak lakásokat építeni. Hely is van, akár a rozsdaövezetek átalakításával, akár új telkek bevonásával. Őszintén nehéz megérteni, hogy miért nem errefelé gondolkodik a városvezetés, miközben arra volt pénze, hogy több száz hektár jó minőségű termőföld felvásárlásával ezeken ipari parkokat létesítsen.

Sokat foglalkozott a kampányában a kertségekkel. Mi az ajánlata az ő számukra?

Persze, hogy sokat foglalkozom velük, mivel a jelenlegi képviselő szinte semmit sem törődik az itt élőkkel. Elképesztő, ami évtizedek óta zajlik – pontosabban: nem zajlik. Mutatóba felújít a város pár utcát, legyalulnak néhány földutat, de érdemi fejlesztést nem végeznek. Természetesen ilyenkor azért Pósán úr is megjelenik szalagot vágni. De a végeredmény mégis csak az, hogy még mindig tele van ez a városrész földutakkal, közvilágítás nélküli útszakaszokkal, és a meglévő aszfaltutak is gyakran borzalmas minőségűek. Pedig ez még csak az alap lenne. Még innentől kezdődne az, hogy városban élünk: városi szolgáltatásokra lenne szükség. Ezért javasoltam, hogy alakítsunk ki kisközpontokat, ahol posta, ATM, önkormányzati és kormányablak található. Ezekben a városrészi központokban lehetne helyet kialakítani számos szolgáltatásnak és üzletnek az újságostól a kávézón át a gyógyszertárig vagy állateledelboltig. 

Kiáll végre vitázni valaki a Fideszből? Most Pósán László kapott meghívót Mándi Lászlótól

Ezek már inkább a városvezetés, és nem a parlamenti képviselő feladatai lennének, nem?

Való igaz, csak van két probléma. Egyrészt a Fidesz-kormány tudatosan építette le az önkormányzatok önállóságát, és vonta meg tőlük a forrásokat. Kormányváltás és aktívabb parlamenti munka együttesen szükséges ahhoz, hogy például az önkormányzatoknak a jelenleginél nagyságrendekkel több pénze legyen útépítésre, útfelújításra. Másrészt pedig az országgyűlési képviselőnek kötelessége lobbiznia az itt élőkért, ha a helyi önkormányzat teljesen magára hagyja őket. Márpedig itt sajnos ez történt: több tízezer embert kezelnek másodrendű városlakóként hosszú évek, évtizedek óta. Én értük is ugyanúgy fogok dolgozni a Parlamentben.

A kertségeken kívül több lakótelep is található a körzetében. Mit nyernének ők a kormányváltással?

Például azt, hogy a Fidesz által leépített panelprogramot kormányváltás után újra be fogjuk indítani. Mára már olyannyira leállt ez a folyamat, hogy például Debrecen városa már nem is tervez erre az évre panelprogram önrésszel a költségvetésben. Az Új Panelprogram keretében évi 100.000 lakást szeretnénk felújítani és energetikailag korszerűsíteni. A jó hír, hogy mindezt 100% EU-s forrásból tervezzük, a rászorulóknak minimális önrész befizetésével. Az önrészre pedig kamatmentes kölcsönt is adna az állam. Célunk a teljes magyar lakásállomány mihamarabbi megújítása. Ezáltal nemcsak otthonosabbá válnak a magyar emberek lakásai, de a szigetelés és nyílászárócserék miatt olcsóbb lesz a rezsi is. Ezzel mindenki csak nyerhet.