Ki kell lépni a komfortzónából a szép testért – interjú Kercseli Évával, Debrecen egyik kedvenc erőnléti edzőjével

Helyi hírek Sport

Kercseli Évi, a Gewiss Training erőnléti- és futóedzője. Csoportos futó- és cross trainingeket tart nőknek és férfiaknak, kick-box edzéseket pedig csak nőknek. Családanya, két fiú édesanyja.

Hogyan került a sport az életedbe?

Hatéves koromban úszást tanultam, majd művészi tornát és ezt követően balettet.  Sportszakkörre, diákolimpiára jártam, utána pedig atlétikával folytattam. Többször vettem részt maratoni futáson, amire nagyon készültem és mindig jól teljesítettem. Az élmény miatt futottam, szerettem megélni minden pillanatát, és ennek köszönhetően a futás mindig megmaradt az életemben. Még akkor is, amikor a fiaim megszülettek, igaz, hogy akkor már egy kicsit lazábban. Majd hobbiversenyzőnek álltam, és edzősködtem.

Miért lettél edző?

A sport szeretete miatt, és amiatt is, mert az életem része volt mindig. Nem is gondolkodtam soha másban. Nagyon fontos volt az, hogy emberek között legyek. Szeretem bátorítani azokat, akiknek nincs önbizalma, és úgy érzem, hogy hallgatnak is rám. Hobbiversenyző voltam, és segítettem felkészülni a többi hobbistának és az élsportolóknak is egy-egy versenyre. Majd az egyik barátom elhívott egy Spartan versenyre. Mínusz 15 fokban, jeges patakban és hidegben  kellett futnom, de ennek ellenére feldobott az élmény, és nem utolsósorban jó eredményt értem el a korosztályomban. Tudtam, hogy fogok még menni Spartanra, de ahhoz, hogy jobb legyek, többet kell készülnöm. Erősítenem, képeznem kell magam, és az edzést is tudatosan kell felépítenem. Így találtam rá a funkcionális edzésre, amit kipróbáltam, és rájöttem, hogy ez az én világom. Szükség van rá, és nélkülözhetetlen minden sportágban. Nekem ezért épült be az életembe, hogy jól teljesítsek, és utána a megszerzett tudást átadhassam azoknak, akiket tanítottam.

Büszke vagy valamelyik eredményedre?

Minden versenyre büszke vagyok, és számomra mindegyik győzelem is egyben. Voltak dobogós helyezéseim a Spartan versenyeken, és volt olyan is, ami nem sikerült olyan jól, bár mindig úgy indulok neki fejben, hogy a dobogóra lépek. A végén tudom, hogy készültem rá, és azt is, hogy mit rontottam el, és majd a következő alkalom jobb lesz. Versenyen részt venni az énidőt jelenti nekem. Maximálisan beleteszem magam ott is, és az edzői munkámban is.

A kudarc egyfajta inspirációt ad neked?

Igen, és azt is, hogy ne adjam fel. Optimista ember vagyok, és nagyon pozitív személynek tartom magam, hiszek a jóban, és abban is, hogy megéri mindenért küzdeni. Tudom, hogyha nem adom fel, annak előbb-utóbb meg lesz a jutalma. Nekem sosem amiatt nem sikerül egy verseny, mert nincs kedvem edzeni, hanem amiatt, mert nincs időm edzeni.

Sokféle edzésformát tartasz, ha jól tudom, mindennap. Mik is ezek pontosan?

Kedden és csütörtökön csoportos cross training nőknek, szerdán csoportos cross kick-box nőknek, pénteken funkcionális edzés a Gewiss Training versenyzőinek, szombaton vegyes csoportos cross training, vasárnap pedig vegyes csoportos futóedzés. Magánedzések mini és kiscsoportosak, szinte mindennap.

Kick-box csak nőknek? Hogyan jött az ötlet?

Azt látom, hogy a nők többsége tele van feszültséggel, rengeteg elfojtott indulattal, és ezek nincsenek levezetve. Félnek attól, hogy elmenjenek olyan csoportos edzésre, ahol férfiak is vannak, amiatt, hogy „bénák” lesznek. De amikor egymás között vannak, lazábbak, felszabadultak és komfortosabban érzik magukat.  Az edzésen alapdolgokat tanulnak meg, erősítő elemekkel. És amikor püfölik a bokszzsákot, akkor látom rajtuk, hogy átszellemülnek és kikapcsolnak. Fantasztikus nézni őket.

Ajánlod a kick-boxot azoknak is, akik most ismerkednek meg vele?

Igen, mert teljesen nulláról kezdődnek az edzések és úgy vannak felépítve, hogy kezdők és haladók is megtalálják azt az edzésmódszert, ami a szintjüknek megfelel. Figyelek mindenkire -a kezdőkre jobban-,  és először felmérem a sportmúltját mindenkinek. Minden órán tanulnak új gyakorlatokat, ötvözve sok feladattal és változatos eszközökkel, figyelve a légzésre, a helyes testtartásra, a legfontosabb alapokra.

Tartasz edzést a Gewiss Trainig boxolóinak és az edzőknek is. Mi az plusz,  amit nekik tudsz adni a saját edzésmódjukon kívül?

Funkcionális edzésmódszert, az alapok még stabillá tétele miatt, koordinációs és mozgás képesség fejlesztését, és mindezek hatékonyabbá tételét. Egy bokszolónál nagyon fontos szerepe van a stabilitásnak, hogy jobban bírja a terhelést, és hogy tudatos legyen a mozgása. Rengeteg összetett mozgás van a bokszban. Ideg-izomkapcsolat, szabad mozgások, ezeket fejlesztjük, és a reakcióidőt rövidítjük. Ha ezek stabilak, akkor viszont megállíthatatlan bokszolók lesznek. Eljárnak hozzám a versenyzők is és a vezető edzők is. Nagyon szeretem ezeket az edzéseket, mert ilyenkor közösen edzünk, és motiváljuk egymást.

Ha jól értem, akkor bármilyen sportágat végző sportolónak kellene erőnléti edzéseket végeznie? 

Igen, kötelezővé tenném.

Férfiak kevesebb számban járnak a cross tréning edzéseidre. Ennek mi lehet az oka?

Azt gondolják, hogy egy ez csajos sport, mert többségében lányok járnak hozzám. Ahhoz, hogy sportos és izmos alkatú, és hosszútávon egészséges legyen bárki, elengedhetetlen a természetes mozgásforma, én ebben hiszek. Férfiaknál elterjedtebb az, hogy edzőteremben, súlyokkal edzenek. De ha egyszer eljönnek hozzám egy köredzésre, utána csak csodálkoznak, hogy ez így is működik. Ezekkel az edzésekkel személyre szabottan, gyönyörű izmokat lehet építeni, fenntartatható, igazi egészséges formát hozni, akár egy átlagembernek is.

Mit üzennél azoknak, akik szívesen megismerkednének bármelyik edzésformával? 

Teljesen működő és vállalható edzések, ha valaki változtatni szeretne, mert itt mindent megkap, amit majd fenn tud tartani. Hasznos tanácsokat, életmódjavaslatokat adok, ami rávilágít arra, hogy ez tényleg tud működni. Kap egy útravalót egy olyan életúthoz, ami egészségesebbé, energikusabbá, magabiztossá teszi, és  pozitív hozzáállást kap a sporthoz, az életéhez. És teljesen mindegy, hány évesen kezdi el valaki. Hozzám 14-től, 60 éves korig is járnak edzésekre. Ők lesznek azok a hétköznapi hősök, akikre felnéznek a többiek, hogy bármit meg lehet csinálni, úgy hogy akár napi tíz órát dolgoznak és családjuk van.

Milyen kitűzött célod van ebben az évben?

Szakmailag még jobban fejlődni, felkészíteni a hobbista versenyzőimet a versenyekre, akik nagyon szép eredményeket értek el rövid idő alatt. Minél többet kihozni belőlük, és azokból is, akik a csoportos edzéseimre járnak. Ezért mindig tervezek, újdonságokat hozok, és szeretnék eseményeket, rendezvényeket, edzőtáborokat létrehozni, megszervezni, hogy kikapcsolódjanak, feltöltődjenek. Bármilyen sportot is űz valaki, ha megtalálja a sajátját, egy hős, mert mozog. És nagyon büszke vagyok azokra, akik hozzám járnak, látni azt, ahogyan fejlődnek, Nagyon elégedett vagyok azzal, ami vagyok, mert a hobbim a sport, és a szerelmem is egyben. Hálás vagyok, hogy együtt dolgozhatok Zilai Sanyival, Bokor Zolival, Rissai Bencével, Kertész Sancival, ez nagyon sokat jelent nekem.  Amikor megvan közöttünk a bizalom, akkor csodákra vagyunk képesek, és azt gondolom, ez nálunk működik. Nekem is sok zsákutca volt az életemben, mégsem adtam fel soha, és ebben a sport nagyon sokat segített. Sokan csak akkor döbbennek rá, amikor elkezdenek sportolni, hogy eddig valami másban éltek, ezért ki kell lépni a komfortzónából, és meg kell tapasztalni a nehézségeket. Utána sokkal jobb lesz.

– Rontó Judyt –