Választás

Öt hajdú-bihari település lehet érintett a voksturizmusban

Helyi hírek

Kapitány Balázs demográfus 32 határmenti települést talált, ahol statisztikai adatok alapján reális veszély a voksturizmus – szúrta ki a 444.hu.

A szakértő négyrészes Facebook-poszt sorozatában (1234) elemzi, hogy statisztikai adatok alapján 32 településen reális veszély a voksturizmus, vagyis hogy tömegesen jelentettek be olyan határon túli magyar választópolgárokat, akik életvitelszerűen nem Magyarországon élnek. Ez azt jelenti, hogy lakcím birtokában nemcsak listára, hanem egyéni jelöltre is szavazhatnak az országgyűlési választáson.

A térkép szerint csupa határmenti faluról, kisvárosról van szó, amelyek közül 25 Szabolcs, öt Hajdú-Bihar (Ártánd, Bedő, Biharkeresztes, Nagykereki, Told), egy Borsod, egy pedig Békés megyében található. A települések hat különböző választókörzetben helyezkednek el. Ezek közül kettő számít billegőnek (Borsod 5, Békés 3), ahol a 2018-as választási eredmények alapján kétesélyes a küzdelem. A másik négy körzetben (Szabolcs 4, Szabolcs 5, Szabolcs 6, Hajdú-Bihar 4) stabil többsége van a Fidesznek.

Kapitány szerint „a jelenség mögött valószínűleg nem tudatos, felülről történő politikai célú országos szervezés állhat”, hiszen akkor a Fidesz számára nehezebb körzetekben jelentek volna meg tömegesen voksturisták.