Összekülönböztek, vitára hívja fideszes riválisát a berettyóújfalui körzet ellenzéki jelöltje

Helyi hírek

Ha a kormánypárti jelölt elfogadja a kihívást, létrejöhet a nagy Szántai-Vitányi vita.

Vitányi István, Hajdú-Bihar megye 4-es számú választókerületének regnáló, fideszes képviselője és az április 3-án esedékes országgyűlési választás kormánypárti jelöltje azzal vádolja Szántai Lászlót, az ellenzék (a szokásos fideszes retorika alapján “baloldali”) jelöltjét, hogy kiadványaiban valótlanságokat állít.

Vitányi több dolgot is kifogásol, de Facebook-videójában a berettyóújfalui börtönkórházzal kapcsolatos ügyet emeli ki, amely röviden arról szól, hogy az önkormányzat ingyenesen felajánlotta azt a területet, ahol a börtönkórház létesült. Ezt a határozatot Szántai László is megszavazta, így egyhangú döntéssel került az állam tulajdonába a terület. Majd Vitányi István szerint

Szántai rájött, hogy így nem tud belőle politikai tőkét kovácsolni, és ezért a börtönkórház ellenzőinek az élére állt.

Majd idézzük szó szerint Vitányit: “odáig fajult a helyzet, hogy népszavazást is kellett tartani az ügyben”. Ez egyébként érvénytelen és eredménytelen volt.

Vitányi szerint Szántai valótlanul állította azt ellenkampányában, hogy az ingatlanárak lecsökkennek Berettyóújfaluban a látogatásra érkező hozzátartozók miatt. A fideszes képviselő szerint az ellenzéki politikus abban is tévedett, hogy a bezárásra kerülő tököli börtönkórházból érkeznek oda a dolgozók, és Berettyóújfaluból senkit nem fognak felvenni.

Vitányi István szerint a tények mást mutatnak: az ingatlanárak emelkedtek, a kórház 192 dolgozójából egy olyan sincs, aki a tököli intézetből érkezett volna. Információi szerint havonta 4-5 fő érkezik látogatóba a bent fekvő rabokhoz.

Szántai László kérdéseket is intézett Vitányihoz a postaládákba eljuttatott kiadványában, például arra volt kíváncsi, hogy hol vannak a börtönkórházért cserébe ígért beruházások. Erre válaszként Vitányi István egy 400 milliós MRI-berendezést mutatott be, amely már ott van a városban, és beüzemelés alatt áll. Említ még épületfelújításokat, konyhai eszközök beszerzését, és elmondása szerint a műveseállomás megindításával kapcsolatban előrehaladott tárgyalások zajlanak.

Szántai László erre reagálva azt közölte, február 9-én, akár nyilvánosan is szeretne vitázni fideszes riválisával, aki “féligazságokat, félremagyarázott mondatokat említ vele kapcsolatban.