MotoGP pálya Hajdúnánás

“Azonnal le kell állítani a hajdúnánási MotoGP-pálya projektjét” – kemény üzenet az ellenzék sportszakpolitikai vezetőjétől

Helyi hírek

Az mfor.hu Klasszis Klub című műsorának volt a vendége Steinmetz Ádám olimpiai bajnok egykori vízilabdázó, az ellenzéki összefogás sportszakpolitikai vezetője.

Arra a kérdésre, hogy mi okozza a legnagyobb károkat a sportban, úgy fogalmazott, hogy

általános tendencia Magyarországon, hogy a közélet átpolitizálódik, és a politika olyan területekre is benyomul, ahová nem lenne szabad, és szakmai területeken is átveszi az irányítást – ez alól pedig a sport sem kivétel.

Mint mondta, sportági szakszövetségek, sportklubok vezetését is pártpolitikusok látják el, ennek pedig rendkívül rossz az üzenete, erre korábban többször is felhívta a figyelmet. Példaként a kézilabdát említette – Budapesten jelenleg is zajlik a férfi Eb, a Magyar Kézilabdaszövetség elnöke Kocsis Máté, aki a Fidesz országgyűlési képviselője és frakcióvezetője is, viszont sportszövetségi vezetőként nem vállalja a felelősséget a kézilabda kudarcáért, hanem másokra hárítja ezt.

Szerinte óriási probléma, hogy bár ömlik a pénz a sportra, nincsen kézzelfogható sportszakmai eredménye, valamint hiányzik a megfelelő szakmai kontroll is, hiszen nincsen következménye, ha valaki nem teljesít az elvártnak megfelelően

Nem szántják be a TAO-rendszert

Steinmetz Ádám arról is beszélt, hogy mit kezdene az ellenzék a TAO-rendszerrel. Leszögezte, hogy a TAO alapvetően egy jó gondolat, amely már a Fidesz kormány előtt megfogalmazódott, ennek lényege az volt, hogy a helyi vállalkozások tudják támogatni a helyi sportéletet. Az nem elvitatható, hogy a TAO miatt sok gyerek elkezdett sportolni, és ebből a pénzből finanszíroznak olyan eszközöket, amit a szülők nem engedhetnének meg maguknak máshogy – a rendszer beszántását kormányra kerülés esetén sem tervezik.

De a TAO-rendszer uniós jóváhagyástól függ, így a kifutó pályázatok után készen kell állniuk majd arra, hogy2024. január elsejétől egy új, átlátható, transzparens, teljesítményalapú sportfinanszírozási rendszert vezessenek be, ahol a sportra költhető támogatási összegnek meg kell haladnia GDP arányosan az EU-s átlagot.

A hajdúnánási MotoGP-pálya terve még visszafordítható

Steinmetz Ádám a sportlétesítmények építésével kapcsolatban úgy fogalmazott, nem zárja ki, hogy  újabbak épüljenek, de konkrét ellenpéldát is mondott: véleménye szerint a hajdúnánási MotoGP-pálya építését azonnal le kell állítani, és felül kell vizsgálni létjogosultságát.

Mint mondta, több százmilliárd forintért, több száz hektár termőföldet vennének ki a művelésből, és aszfaltoznának le a pusztaságban úgy, hogy Sávolyon mindeközben van egy 20-30 százalékos készültségű pálya, amelyet még 2008-ban kezdtek építeni – a szakpolitikus szerint sokkal inkább ennek az építkezésnek a folytatásán kéne elgondolkodni. Alternatívaként még a Hungaroring fejlesztését említette, amely egyes átalakításokkal alkalmassá tehetné motorsportokra is az évtizedes múlttal rendelkező, bejáratott magyar pályát.

Indulhat a nánási MotoGP-pálya tervezése

Azt sem tudni, hogy a hajdúnánási pályához milyen szerződéseket írt alá a kormány, mivel nem hajlandók kiadni az erről szóló információkat. Ugyanakkor Steinmetz Ádám szerint miután még egy kapavágás sem történt, ez az építkezés valószínűleg még visszafordítható. Mint mondta, a főleg nyugati közönséget vonzó MotoGP-versenyek rajongói számára Sávoly könnyebben elérhető, mint Hajdúnánás, és a licensztulajdonos számára pedig feltehetően nagyjából mindegy, hogy Magyarországon belül hol van a pálya.