A kézilabdaszövetség felfüggeszti Pálinger Katalint és Nagy Lászlót, nehogy saját magukat értékeljék

Sport

Nagy égés volt a részben hazai rendezésű Eb-ről való gyors kiesés, de a szövetség fideszes elnöke – úgy tűnik – saját munkájában nem talált hibát.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a Mandinernek értékelte az Európa-bajnokság után a történteket, és kitért arra is, hogy szerinte mennyiben a szövetség, mennyiben a válogatott szakmai stáb hibája, hogy a sok évnyi munka nem hozta meg a gyümölcsét.

„A probléma sokkal összetettebb, mint gondoljuk, hiszen ez a sportág nagyon sok vitától terhelt. A fiúk a szívüket, a lelküket kitették a pályára, és meggyőződésem, hogy a szakmai stáb is mindent megtett a sikeres szereplés érdekében. De valami mégis hibádzott, hiszen a számok nem hazudnak. Tudomásul kell venni: nem elég akarni, hogy a kontinens élvonalába kerüljünk, aki a világelit tagja akar lenni, annak világszínvonalú munkát kell végeznie!”

– mondta a fideszes politikus.

Kocsis szerint a válogatott mindent megkapott, amire szüksége volt, azonban felmerülnek kérdések, amelyre nincs válasz. Miért nem dolgozott pszichológus a csapattal? Miért nem edzettek az MVM Dome-ban, hogy megszokják a környezetet? Ennek ellenére a Kocsis próbál higgadt maradni, hiszen indulatból nem szabad döntéseket hozni, még úgy sem, hogy a sportvilág Nagy László fejét követeli, míg a politika az övét.

Juhász István, a szakmai stáb elnöke megemlítette, hogy felmerült bennük az is, hogy vajon hibás volt-e az a ma már szokatlan modell, hogy három ember irányítja a csapatot, Gulyás István mint szövetségi kapitány, Chema Rodriguez mint másodedző és Nagy László mint sportmenedzser, ugyanis korábban tökéletes volt az összhang, ebből viszont az Eb-n szinte semmi nem látszott.

„De azért sem sejtettük, hogy baj lehet, mert a legutóbbi világbajnokságon remekül dolgoztak együtt, nem véletlen végeztünk az ötödik helyen. De bebizonyosodott, hogy ez egy idejét múlt modell, vissza kell térnünk ahhoz, amelyet már az élcsapatok is alkalmaznak, hogy egy szakemberre kell bízni újra a meccselést!”

– idézi a Mandiner.

Azt ígérte, kulcsfontosságúként fogják elemezni, hogy milyen hibákat vétettek a felkészülés során, hiszen egyértelmű tény, hogy a válogatott taktikai repertoárja szűkös volt, nem tudtak az egyik fajta kézilabdáról a másikra váltani, amikor erre igazán szükség lett volna.

A másik nagy probléma, hogy több jó játékos is volt a keretben, azonban ezen a kontinenstornán senki nem tudott világklasszis teljesítményt nyújtani, nem tudta magával húzni a többieket. Ezzel kapcsolatban John Lennon híres mondását idézi: „Mindenki a mennyországba akar jutni, de senki nem akar meghalni!”

Kocsis Máté elmondta azt is, hogy most jön az az időszak, hogy a női és férfi válogatott helyzetét is kiértékelik, amíg nem születik eredmény, addig felfüggesztik Pálinger Katalint és Nagy Lászlót, a két szakmai elnököt – azonban kiemelte, nem leváltásról van szó, csak úgy érzik, furcsa lenne, ha önmagukat kellene értékelniük.