Debrecenben se etessük a vízimadarakat! De tényleg ne! Soha!

Helyi hírek

Nap mint nap találkozhatunk a debreceni Békás-tónál is olyan jószándékú, ámde rettenetesen tudatlan emberekkel, akik szórakozásból kenyérrel és egyéb, nem madaraknak való táplálékkal etetik a vízijószágokat.

A Mályi Madármentő Állomás egy szerencsétlen hattyú példáján keresztül igyekszik újra felhívni a figyelmet arra, hogy mekkora bajt csinálhatunk.

A fenti képen a kenyérrel etetett hattyú szárnya a nem megfelelő táplálék, a kalcium- és foszfor-eltolódás és a fehérjedús táplálék bevitele és hirtelen izomtömeg-növekedés miatt eltorzult és örök életére nyomorék marad. Nincsenek rászorulva emberi segítségre.
Nincs szükségük arra, hogy kényszer-etetve legyenek, így a tavakon maradnak, majd egy hideg éjszakán tényleg belefagynak. Bármit is adnak nekik enni, azzal csak rontják a helyzetüket és könnyen meg fog ismétlődni ugyanaz mint pár éve amikor a hattyú megpróbálta elhagyni a tavat, de nem sokkal odébb a földre zuhan és összetörte magát. Nem is beszélve arról, hogy ha sok madár zsúfolódik össze egy szabad vízfelületen akkor az a madárinfluenza terjedését is elősegítheti.

Mit okoznak a madarak szervezetében az emberi táplálékok?

Kenyérrel és pékáruval való etetés: Bélgyulladás (pusztuláshoz vezet), angyalszárny betegség, kalcium-foszfor eltolódás (amitől röpképtelen lesz a madár, szárnyai eltorzulnak, örök életére nyomorék marad, kiesik a természet rendjéből, nem tud fiókákat nevelni, halál.), A tó szerves anyag tartalma nő, felposhad a víz.

Kukoricával, búzával való etetés: Bélflóra felborulása, a madár nem eszik mást csak ezt, hirtelen súlygyarapodás, emiatt nehéz repülés vagy röpképtelenség, repülés közben nagyobb a sérülésveszély, a madár nem hagyja el a tavat amibe belefagy, majd mehetünk kivágni a madarat a jég fogságából. Vonulás abbahagyása. Több madár is érkezhet a tóra amik madárinfluenzát és más betegségeket terjeszthetnek, Az erjedt kukorica, búza emésztési problémát okoz. Ha netán vonulásba kezd a madár téli időben, hirtelen súlyvesztés a kevesebb táplálék miatt ami megterheli a madarat és elhulláshoz vezet.

Ropi, csipsz, fornetti, stb-vel való etetés: Halál.

A bütykös hattyú a természetben nem eszik kenyeret, pékárut, kukoricát, búzát napraforgót. Teljesen más a tápláléka a természetben.
Azzal, hogy vízi szárnyast etetsz csak megölöd, vagy nyomorékká teszed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük