RTL: a magyar légierő gépe rongálhatta meg a debreceni repülőtér leszállópályáját

Helyi hírek

A kifutópálya meghibásodása miatt nem tudott fogadni egy járatot hétfőn a debreceni repülőtér, a hiba miatt a 12:05-kor érkező párizsi gép Budapesten szállt le – számoltunk be róla korábban.

A repülőtér közleménye szerint

a futópálya burkolatán egy már korábban elhárított betonhiba javítóanyaga nem várt módon meglazult,

és ez okozta a fennakadást. Két másik járat is érintett volt: a WizzAir 18:15-re várt moszkvai gépét törölték, míg a londoni járat este 7 helyett másfél órás késéssel, 20:30-kor tudott felszállni.

Az rtl.hu szerint sanszos, hogy a burkolatot a Magyar Légierő egyik Airbus szállító repülőgépe bontotta meg. A légiirányítás rádióforgalmazása specializálódott LiveATC.net oldalon élőben lehet hallgatni többek között a debreceni repülőtér irányítótornyának adásvételét is, a felvételen pedig az hallható, hogy

a pálya meghibásodása előtt utoljára a Magyar Légierő egyik gépe, a HUAF496 hívójelű, 605-ös oldalszámú Airbus A319-112 szállt fel a 04/R futópályáról, nem sokkal fél 11 előtt.

Fél 12 körül pedig olyan üzenetváltás zajlott a repülőtér szakemberei között, amely arra utal, hogy megsérült a futópálya. A két és fél kilométer hosszú 04/r jelölésű fel- és leszállópálya egyharmadánál olyan károsodás keletkezett a betonban, ami ideiglenesen lehetetlenné tette annak használatát – derül ki a beszélgetésből. A párizsi gép pilótjáa nem is kockáztatott, engedélyt kért az emelkedésre, és Budapest felé vette az irányt.

A katonai gép útvonala a civil szemek elől blokkolva van, de azért akadnak olyan oldalak, ahol ezeket is követni lehet. Az ads-b.nl oldalon például a teljes december 27-i útvonal lekérhető, ami szerint Szkopjéból, Észak-Macedóniából Budapestre repült vissza még aznap a honvédség 605-ös oldalszámú gépe, majd Bosznia-Hercegovinát is megjárta

A portál megjegyzi, hogy a repülőt előszeretettel veszik igénybe külföldi útjaikhoz a magyar kormány tagjai, főként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó egyébként december 20-án járt a honvédségi géppel Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában, ahol találkozott Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszterrel, illetve Danela Arsovska polgármesterrel.

Még nem világos, hogy a sérülés hogyan keletkezett, az rtl.hu szerint két forgatókönyv lehetséges: vagy a felszálló gép hajtóművei fújták ki a burkolat darabjait, vagy a gép törzse, a farokrész ért hozzá a futópályához.

A repülőtér a hétfőn kiadott közleményén felül több információt nem hajlandó közölni az esetről.