Hatalmas süllők pusztultak el a Tisza-tóban

Helyi hírek

Tömegesen fagytak jégbe az óriási süllők a Tisza-tóban – derül ki a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. közleményéből.

A szervezet arra jutott, hogy a halak a korábban megszokottnál nagyobb számban rekedtek a Tisza-tó északi részén található, Apotának nevezett terület alacsony vízállású területein. Az elmúlt évek átlagához képest nagyobb egyedszámban megjelent nemes halak pusztulását pedig nagyobb mennyiségű mérgező gáz jelenléte, vagy az oxigénhiány okozhatta.

A közelmúltban tomboló viharos szél iránya és ereje révén extrém mértékben kavarta fel az akkor még nyitott terület vizét. A nagy mennyiségű lebegő hordalék képes rárakodni a halak kopoltyújára, ami súlyos esetben a gázcserét is akadályozza. Az ilyen oxigénhiányos állapotot az érzékeny süllők nem képesek huzamos ideig elviselni, ez okozhatta pusztulásukat

– olvasható a közleményben.

A Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft. helyszínre érkező munkatársai, az 1-6 kg súlyú egyedek összmennyiségét mintegy 300 – 400 kg-ra becsülték.

Azt írják, a hasonló esetek elkerülésére a régi medrek rekonstrukciója lenne a megoldás. A veszélyes iszap eltávolítása amellett, hogy segítené a halak biztonságos telelését, javítaná az áramlási viszonyokat és a tározott víz mennyiségét is megnövelné. Már korábban összeírták azon területek listáját, melyek kotrása halgazdálkodási szempontból a leginkább indokolt.