Debrecenben online konzultációt tart a katasztrófavédelem a társasházak tűzvédelméről

Helyi hírek

Debrecenben idén is meghirdeti a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot a katasztrófavédelem, amely november 24-től 26-ig tart. Ebben az éven a koronavírus negyedik hulláma okán online formában várják a megkereséseket.

Idén a világhálón és telefonon keresztül tehetik fel kérdéseiket a társasházak képviselői, lakói vagy bérlői azzal kapcsolatban, hogy milyen tűzmegelőzési szabályok vonatkoznak a lakókörnyezetükre, hogyan erősíthetik közvetlen környezetük biztonságát.

A témával kapcsolatos kérdésekkel, észrevételekkel kereshetik a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársait a debrecen.hot@katved.gov.hu  e-mail címen és a 06-52/521-922 telefonszámon. A társasházak tűzvédelmi szabályozásáról az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban is lehet tájékozódni.

A leggyakrabban feltett kérdés a konzultációk során, hogy mit tárolhatunk a közös zárt terekben, melyre Papp-Kunkli Nóra Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya a következő választ adta:

Általánosságban azt mondjuk, ne legyen ott semmi.

Arról is beszélt, mire figyeljünk oda, mik a leggyakoribb tüzet kiváltó okok, amik egy kis odafigyeléssel, vagy rendszeres karbantartással megelőzhetőek lennének:

  1. nyílt láng használata
  2. elektromos hálózatok
  3. fűtőeszközök
  4. dohányzás
  5. sütés, főzés
  6. kéménytüzek

A konzultáció célja, hogy a társasházak lakóközössége széles körű tájékoztatást kapjon a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról, a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól.

A rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik a kémények használatára és a gázkészülékek felülvizsgálatára vonatkozó szabályokkal, a lakásokon belüli villamos berendezések felülvizsgálatának fontosságával, a tárolási szabályokkal, a napelemrendszerek megfelelő kivitelezésével, a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos tudnivalókkal, és természetesen a helyi tapasztalatokkal, sajátosságokkal.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán tett közzé egy videót, melyben bemutatják, hogyan tudjuk a tűzoltók munkáját megkönnyíteni, ha a társasházban tűz üt ki.

Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság