Szakértők: világelső a magyar reprodukciós ráta, napi 150-180 áldozatat is szedhet a koronavírus a negyedik hullám alatt

Ország
Koronavírus

Magyarországon a legnagyobb a koronavírus-járvány reprodukciós rátája a világon, az a szám, amely megmutatja, hogy egy ember hány további embernek adja tovább a vírust – jelentette ki Boldogkői Zsolt biológus az RTL Híradóban.

A szakember szerint gyors járványterjedést látunk, amely messze van még a tetőzéstől. Exponenciáliás szakaszban van a járvány, és a kórházi kezelést igénylők száma sem marad el érdemben a legutóbbi hullámtól.

Röst Gergely matematikus szerint a negyedik hullám enyhítéséhez már egy újabb oltási kampány sem lenne elég. Azt látja, hogy a negyedik hullám most ért el olyan csoportokat és régiókat, ahol alacsonyabb az oltottság, és ezért gyorsabb a vírus terjedése.

Vattay Gábor, járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője a Népszavának azt mondta, a mostani adatok olyan gyors és akadálytalan növekedésre utalnak, mint amit például Lombardiában lehetett látni az első hullámban.

Véleménye szerint el fogjuk érni a 4000 kórházi ápoltat és a napi 90 halálozást.

Erre már lesznek határozott intézkedések, de már érdemben nem fogják tompítani a folyamatokat, november 22-re 8000 körül lesz a kórházban fekvők száma és a napi halálozás 150-180 körül lehet

– mondta el.

Vattay szerint a számok romlásában az oltatlanok magas aránya mellett az is közrejátszhat, hogy Magyarországon korán kezdődött az oltás, és már a nyugati vakcinák hatása is a töredékére esett vissza.