A lakók végignézték, ahogy eltolják mellettük a lopott bicikliket Debrecenben

Helyi hírek Rendőrség

A bűnözők zárt lakóparkokba, társasházakba surrantak be és úgy tolták ki a bicikliket, mintha azok a sajátjaik lennének. A kerékpárok nagy része le se volt zárva. A rendőrök a bűnözők nyomára bukkantak.

A rendőrségre 2021. június végén több bejelentés is érkezett kerékpárlopásokról Debrecenben. A helyi nyomozók mindegyik helyszínen részletes adatgyűjtést és szemlét tartottak. Hamar körvonalazódott is az elkövetők profilja. Módszerük az volt, hogy zárt lakóparkokba, társasházakba besurrantak és úgy tolták ki a bicikliket, mintha azok a sajátjaik lennének.

Kihasználták, hogy az ott lakók jóhiszeműen bíztak abban, hogy lakóközösségükbe csak olyanok jutnak be, akik ott is élnek. A kerékpárok nagy része csak egyszerűen le volt támasztva, se lakattal, se lánccal nem rögzítették azokat.

A beszerzett információk hamar nyomra vezették a rendőröket. Egy 29 éves hajdúsámsoni férfi, valamint barátnője, egy ugyancsak 29 éves paci nő került a látókörükbe. A párost 2021. július 15-én hallgatták ki gyanúsítottként. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek és több helyszínt is megmutattak a nyomozóknak. Az eljárás további részét képezi az orgazdák azonosítása és felkutatása is.

A Debreceni Rendőrkapitányság 16 rendbeli lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a férfival és barátnőjével szemben.

Kérjük fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Jól látható, forgalmas helyen – ahol van térfigyelő kamera – ott, annak látószögében zárja le a kerékpárt! A gyalogos forgalomnak visszatartó ereje lehet a tolvajokkal szemben.
  • Ne hagyja egy pillanatra sem lezáratlanul a kerékpárját (még zárt udvaron sem)!
  • Kertes ház udvarán az utcáról jól látható helyen ne hagyjon kerékpárt!
  • Használjon minőségi zárat! A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával! A legjobbak az edzett acélból készült láncok vagy az úgynevezett U-lakat. Utóbbiak ára magasabb, de egy drágább kerékpár védelme érdekében érdemes megfontolni beszerzését.
  • A kerékpár legyen mindig valamilyen stabil tárgyhoz – például fához, oszlophoz, kerítéshez – rögzítve!
  • Miután lezárta a kerékpárt, a kosárban, csomagtartón, kormányon ne hagyjon semmit!
  • Ne csak közterületen gondoskodjon kerékpárja védelméről, hanem közös tárolókban, lépcsőházakban is körültekintően helyezze el!
  • Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe programban, ahol a rendőrség adatbázisában rögzítik a kétkerekű adatait, amely lopás esetén megkönnyíti a felderítést! A programról bővebben a www.bikesafe.hu oldalon olvashat.

1 thought on “A lakók végignézték, ahogy eltolják mellettük a lopott bicikliket Debrecenben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük