Debreceni Jobbik: a lakosság ne “etesse” a hajléktalanokat, az önkormányzat keményebben lépjen oda

Helyi hírek

A debreceni hajléktalankérdésről tartott sajtótájékoztatót Herpergel Róbert a Jobbik debreceni alelnöke.

A politikus szerint Debrecen különböző részein gombamód elszaporodtak a szabad ég alatti „nomád táborok”. Ez pedig minden esetben azzal jár, hogy a „lakói” wc-nek használják a környéket , szemetet hagynak maguk után, és hangos ordibálással zavarják a környék nyugalmát.

Herpergel szerint ez a jelenség a nyár folyamán végig fogja kísérni a debreceniek mindennapjait a város számos pontján. Példaként említette a Kishegyesi úton a Tescoval szembeni részt, a Dorottya utca környékét, a Senyei-Oláh István utcát és a Nagyállomás környékét.

A politikus szerint a lakosság azzal, hogy eteti, ruházza valamint pénzt ad a hajléktalanoknak, mindezzel ott tartják őket azon a környéken ahol többnyire a lakosság másik felének komoly problémákat okoznak.
Azt azért leszögezte, a szocializálatlan viselkedés nem minden debreceni hajléktalant érint, mindössze egy részüket. Ha pedig probléma van, akkor a lakosság a Refomix dolgozóit értesíti, de azt nem tudják, hogy ők nem rendelkeznek hatósági jogkörökkel, a közterület-felügylet és a rendőrséág viszont eljárhat. A Refomix koordinátorai megpróbálják bekísérni a hajléktalanokat a Dobozira vagy a Wesselényire, de ha nem fogadják el a segítséget, ők mást nem tehetnek – magyarázta Herpergel, hozzátéve, az utcai kordinátorok és a Refomix többi dolgozója így is példaértékű munkát végez, hogy segítsen azoknak, akik igényt tartanak rá.
Úgy látja, a rendőrség és a közterület-felügyelet intézkedései is sokszor hatástalanok, mert a bírságot nem tudják hova kiküldeni, hiszen a hajléktalannak vagy nincs bejelentett lakcíme vagy már régen nem ott tartózkodik.
Ha csekket kapnak, azt pedig inkább betekerik cigarettának
– véli Herpergel Róbert.
A rendőrség és a közterületfelügyelet is komoly problémákkal küzd a kérdést illetően, mert „rés” van a jogi környezeteben ami alapján megfelelő módon kezelhetnék a helyzetet. Herpergel Róbert elmondása szerint többnyire az utcán történő életvitelszerű tartózkodást büntetik. Ha lefekszik egy hajléktalan egy padra, és étel van mellette vagy egyéb motyó, az szerinte már kimeríti az előbbi kategóriát.
Herpergel szerint a Fidesz helyi önkormányzati képviselői közül néhányan azt hiszik, hogy ha hajléktalanokkal kapcsolatos panaszt kapnak, akkor elég felemelniük a telefont, hívni a Refomixet és a téma el van rendezve.
Ez nem így van, amennyiben vennék a fáradságot két magamutogató felavatás/átadás között és utána néznének a témának, akkor talán, eszükbe jutna, hogy a Kósa Lajost és Pósán Lászlót keressék meg azért, hogy megoldódjon idővel a probléma. Azt láthatjuk, hogy Kósa Lajos mostanában motorokkal foglalkozik, Pósán László a Tócóskert lépcsőin fényképezkedik, de a hajléktalan problémát nem látják meg.

A jobbik debreceni alelnöke úgy gondolja, a debreceni fideszes országgyűlési képviselőknek parlamenti szintről kell(ene) megindítaniuk egy nagyon széleskörű konzultációt a hajléktalanokat segítő szervezetekkel, utcai kordinátorokkal, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel, bevonva a jogvédőket és az egyházakat is. Csakis így jöhet létre a megoldás, ami ráveszi a segítséget elutasító, szemetelő, problémás hajléktalanokat arra, hogy szocializáltabban viselkedjenek – ecsetelte Herpergel Róbert.

1 thought on “Debreceni Jobbik: a lakosság ne “etesse” a hajléktalanokat, az önkormányzat keményebben lépjen oda

  1. Személy szerint azt tanácsolom nem csak a JOBBIK-nak,de mindenkinek: Adjanak a hajléktalanoknak,természetesen! Eddig sem,ezután sem lesz baj! Nem is abból van baj hogy adnak,csupán a fidesz szeretné ha láthatóvá válna az adakozás! Egy soha vissza nem térő alkalom az ilyen hajléktalanok becserkészése! A JOBBIK vegye pártfogásba az ilyen eseteket és magán úton,akár a párt által fedezett jövedelmekből,hozzon létre egy segélyszolgálatot! Van hely debrecenben,ahol altatni is lehetne,de ha eleinte nem megy,beszélni kell a rendőrséggel hogy valamilyen elnézéssel legyenek az elesett emberekkel! Tavaj a Péterfia-Hunyadi kereszteződésben láttam hasonló esetet. Nem tudta megállítani a rendőrség sem a kéregetést! A fidesz is így kezdte,anno! Ha nem bírsz az ellenségeddel,tedd barátoddá! A fidesznek mára baromi nagy teher ezeket húrcolni a hátán,ezért próbálja lerúgni magáról! Lelke,lelkük rajta! Ott a JOBBIK,és pártfogás alá veszi őket! Meg kell szüntetni a fidesz uralmát! Ami a Pósa utcai helyzetet jellemzi,a következő: Óriási feszület az étkező helyiségben,embernagyságu fénykép áll Kósa “KUPAK”Lajosról! 😀 Ez valódi “DIKTARURA”ebben a 25 éve rabságban élő emberekből! Bárhol kész vagyok kiállni a bizonyítás végett! NEM MEHET ÍGY TOVÁBB EGY MÁSODPERCIG SEM!!! Velejéig rohadt,mocskos fideszkommunista világban élünk! Mint a Jó Isten,úgy járkálnak közöttünk,és ha valaki nem tetszik nekik,szépen eltávolítják a helyéről,és meggyőződéses fidesz-gurut ültetnek a helyére!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük