DJ Bíró

Erre a szakmára születni kell – több mint húsz éve a pályán DJ Bíró, Debrecen egyik kedvenc lemezlovasa

Helyi hírek

Debrecen és Hajdú-Bihar megye egyik kedvelt és ismert DJ-ével, Bíró Jánossal – ismertebb nevén DJ Bíróval – beszélgettünk. A tapasztalt lemezlovas több évtizede dolgozik a szakmában azért, hogy hétvégente jól érezzék magukat a szórakozni vágyó emberek. Számtalan hazai és határon túli fellépéssel és saját zenével a háta mögött, egy igazán eredményes karriert tudhat a magáénak, amely most. a koronavírus veszélyhelyzet csökkenésével folytatódhat tovább.

Mikor és honnan jött a DJ-skedés utáni érdeklődésed?

A ’90-es évek elején kezdődött nálam, ebben az időszakban élte virágzását a diszkókorszak, A vidéken élő szüleimnél a művelődési házban óriási bulik voltak szombatonként, belecsöppentem egy baráti társaságba, akik akkor csinálták ott a diszkót. Ez akkor annyit jelentett, hogy volt egy asztal, azon egy Ágota keverő és kettő kazettás magnó, illetve rengeteg kazetta. Azon tekergették a szalagokat és játszották a jobbnál jobb zenéket. Nagyon megtetszett, amikor én is beállhattam a pult mögé.

 

Hogyan indul be egy ilyen karrier, hogy ne csak hobbi legyen, hanem megélhetés is? Erre a szakmára is igaz, hogy minden kezdet nehéz?

Én azt gondolom, hogy ez egy szerves egész, nagyon fontos a zene szeretete, és az emberek szeretete, mert őket kell kiszolgálni. Nyitottnak kell lenni az új stílusokra, új irányzatokra, olyan zenéket, kompozíciókat kell kitalálni, amelyek ötvözik a te stílusodat. Ezek felkerülnek YouTube-ra, az emberek hallgatják, beszélnek róla, megismernek, ennek következtében több helyre hívnak fellépni. Nyilván ez is úgy működik, mint minden más szakma. A szájról szájra terjedő reklám a legjobb, ezzel lehet előre jutni, sikereket elérni. 

DJ Bíró
DJ Bíró – fotó: magánarchívum

Emlékszel még az első fellépésedre? Milyen érzések voltak benned akkor?

Igen, emlékszem. Nyilván izgultam az első fellépés előtt, mármint amit egyedül csináltam. De ehhez hozzátartozik, hogy én 1995-ben szereztem lemezbemutatói szakvizsgát, akkor nem úgy működött, hogy bárki beállhatott a pult mögé és DJ-skedhetett, hanem meg kellett felelni bizonyos kritériumoknak, alkalmasnak kellett lenni arra, műsort csinálj és a közönség elé kiállj, tudd irányítani őket, tudj velük kommunikálni. 

 

Népszerű vagy a határokon innen s túl is. Melyek a kedvenc helyszíneid országon belül és kívül?

Erre a kérdésre nehéz választ adni. Minden hely jó, én tiszteletben tartok minden helyszínt, legyen az csilivili, kacsalábon forgó diszkó, vagy egy kisebb klub. A legfontosabb, hogy a közönség ott legyen, érezzék jól magukat, megkapják, amit szeretnének:  a legjobb zenéket és a felhőtlen szórakozást.

 

Ha a DJ-ként nem futottál volna be, mivel foglalkoznál?

Ez egy nagyon jó kérdés! Az eredeti szakmám felszolgáló, vendéglátó, üzletvezető. Tehát mindig az emberek környezetében dolgoztam, az emberekkel kommunikáltam, foglalkoztam. A diszkózásban elért sikerem szerintem annak köszönhető, hogy az embernek sok olyan szakmámban van veleszületett tehetsége, amelyről nem is tud, és nekem ebben sikerült kibontakoznom. Abban is szerencsém volt, hogy szeretem a zenét és az embereket. Hallottam már olyan kollégáról, aki a hétvégi bulik után azt mondja, hogy én nem akarok zenével foglalkozni, neki szüksége van 3-4 napra, hogy kipihenje a hétvégét. Én pont ennek az ellenkezője vagyok, ha hétvégén például van 2-3 buli, akkor már vasárnap is képes vagyok leülni a gép elé zenéket hallgatni, zenéket válogatni, megnézni, milyen újdonságok vannak, milyen új irányzatok. Ez egy pörgős szakma, nekem ez is tetszett benne. 

 

Mely elismerésedre, díjadra, alkotásodra vagy a legbüszkébb?

Szerintem nem értem én el olyan magaslati távokat ebben a szakmában. Nyilván, ha az ember díjat kap, elismeri a szakma, az jól tud esni. Háromszor, de lehet, hogy négyszer is jelöltek már a legjobb 20 magyar Dj közé a mainstream kategóriában. Hála Istennek, sok helyen szeretnek, sok helyen ismernek, szerintem ebben a szakmában az igazi elismerés az, hogyha az embert éveken, évtizedeken át foglalkoztatják, hívják fellépni. Ez a legfontosabb számomra.

A kényszerszünet alatt is megjelent sok jó zene, és ezekre próbálok mindig saját verziót, elképzelést ráhúzni:

A koronavírus mindannyiunk életében meghatározó szerepet játszott, az előadók körében talán a legnagyobb mértékben sújtott le. Hogyan ért téged a pandémia időszaka?

Ez az időszak mindenki számára nagyon nehéz volt. A szakmában mindenki csinálta a napi, heti, havi, évi rutinját, a vírus következtében ez egy csapásra megszűnt. Sokan felismertük, hogy ez a helyzet nem rövidtávú lesz. Üzemeltettem klubot Debrecenben, sajnos úgy hozta az élet, hogy egyelőre fel kell számolni. Mások is jártak így, ez egy kicsit megtizedeli a szórakozóhelyeket. Abból a szempontból viszont pozitív hatása is lehet, hogy szerintem nagyon felhígult a szakma. Buli, buli hátán volt, fesztiválok, falunapok – azt gondolom, ez sem volt jó. Nyilván nem ez volt ennek a megfelelő útja, de így alakult. Úgy látom, a diszkózás, a szórakozási kultúra is meg fog változni valamelyest, de ettől függetlenül működni fogunk, az emberek szeretnének szórakozni, az új helyzetet fel kell ismerni, alkalmazkodni kell.

 

Milyen céljaid vannak a jövőben a karrieredet illetően?

Nyilván a koronavírus meghatározó ebben is, hiszen a külföldi fellépésekre szinte nem is nagyon hívják az embert. Én például sokat jártam Romániába, ezek most szinte el tűntek. 44 éves vagyok, közel két évtizede diszkózom, elértem, amit el szerettem volna érni. Ha hívnak, szívesen megyek, és csinálom a bulikat, mert hiányzik. Ez egy életérzés, az embernek az életének a része, de olyan hosszú távú céljaim nekem már nincsenek a karrieremet illetően. 

 

Van egy fiad, őt próbálod a DJ-skedés útjára rávezetni, vagy magától érdeklődik a szakma iránt esetleg?

Így igaz! Bence, aki lassan 14 éves lesz, próbálkozott már ezzel a szakmával, saját magának válogatott zenéket, én azt gondolom, hogy nagyon ügyes volt. Majd az idő, illetve ő eldönti, hogy szeretne-e foglalkozni a zenével a jövőben. 

 

Hogyan készülsz egy hétvégi fellépésre a hétköznapokban?

A mostani helyzetben ez úgy történik, hogy dolgozom, aztán hazaérkezem, majd elkészülök. Nem szoktam külön összeállítással, zenei listával készülni. Az aktuális slágerekből válogatok, amelyeket az emberek szeretnek, illetve amelyek nekem is különösen tetszenek, azokból készítek DJ Bíró-verziót, ami kicsit más, mint az eredeti vagy a megjelent remix. Aki előre készül, az már eleve elrontotta a bulit, mert minden közönség más, minden közönségnek különböző az irányelve. Én voltam már olyan fellépésen, ahol el kellett menni a retro vonalba, ha nem is teljesen, de nagyon sok retro átdolgozást játszottam. Ehhez is tehetség kell, ha bemegy az ember a klubba, az ottani tapasztalatok alapján el tudja dönteni, hogy milyen irányba tudja vinni a közönséget. 

 

Sok fiatal szeretne sztár DJ lenni. Szerinted milyen képességekre van valakinek szüksége annak, aki komolyan bele szeretne vágni ebbe a szakmába?

Ne onnan induljanak el, hogy sztárok lehetnek. Ez egy szakma, ahol azért dolgozunk, hogy hétvégén, amikor az emberek többsége kikapcsolódik, minél jobban érezzék magukat. Sok fiatal megkeresett már, hogy segítsem, tanítsam őket. Többeknek segítettem és próbáltam utat mutatni, de azt el kell mondanom, hogy ide szükséges egy veleszületett érzés, hogy melyik zenére, hogyan irányítsuk a közönséget, mikor kell felvinni a hangulatot és nem csak azokkal a zenékkel kell foglalkozni, amelyek számunkra kedveltek, hanem azokkal is, amelyek népszerűek. A mai DJ-pultok már annyira kényelmesek, hogy nehéz rajtuk hibázni, mert kijavítják ezeket, így nyilván nehezebben rögzülnek be azok az érzések, amelyeket mi tanultunk. A velem hasonló korosztály még a lemezekkel, kazettákkal kezdte, tehát így végigmentünk ezeken a technikai fejlődéseken, amelyeken a mostani DJ-k nem. Így szerintem a szakma fiataljai nem lesznek olyan meghatározóak, mint a régi nagy öregek. Persze ettől még lehet valaki jó DJ, illetve producer, mert ez a kettő már eléggé összeforrt. Összességében szerintem abból is lehet diszkós, akiben nincs meg a tehetség, de valószínűleg soha nem lesz olyan jó, mint akinél ez veleszületett adottság.

– Arany Balázs –

 

Azoknak, akik szeretnének többet megtudni DJ Bíróról, illetve munkásságáról, ezeket a csatornákat, platformokat ajánljuk:

https://soundcloud.com/djbiro-1

https://www.instagram.com/dj.biro

https://www.mixcloud.com/DJBIRO/

https://www.youtube.com/channel/UCUdNWkNcfp1084g72ackkwg

http://www.legalisdj.hu/-djbiro