Amitől sokan tartottak: Debrecent is szóba hozták a Fudan Egyetemmel kapcsolatban

Helyi hírek

Az elég világosan látszik, hogy a budapestiek elsöprő többsége a háta közepére sem kívánja a Kínai Kommunista Párt ideológiáját közvetítő egyetemet, pláne azért sem, mert a Diákvárosból is le fog hasítani egy jókora darabot. Már ha megépül.

A kormány  ugyanis a szombati tüntetés és talán a kínai diplomácia buta reakciója hatására is mintha visszakozni látszana az általuk néhány hete még oly magabiztosan mantrázott Fudan-projekttől. Orbán parancsára most az a központi kommunikáció fő eleme, hogy “ha a budapestiek nem akarják, akkor a kormány +nem tesz velük jót+” – ergo nem épül meg a kampusz. Továbbá arról is beszélnek, hogy majd csak a jövő évi választás után dől el igazából, hogy lesz-e kínai egyetem Budapesten.

Keményen reagált a kínai követség a szombati Fudan-tüntetésre, a magyar kommentelők visszavágtak

Az ATV szóra bírt néhány kormányközeli informátort, egyikük egészen hajmeresztő ötletet szivárogtatott ki. Mivel Budapesten lényegesen nagyobb lehet a Fudan elutasítása arányaiban, mint országosan, ha ott leszavaznák,

akkor erre lehet azt mondani, hogy „rendben, majd Debrecen meg fogja építeni” a világ 34. helyen jegyzett elit egyetemét

– fogalmazott a kormányközeli forrás azzal: “lássuk előbb a konzultáció eredményét”.

Arra, hogy mi következik a konzultációból, ami esetleg a kormányra nézve “kötelező” lenne, a Gulyás-bejelentéssel reagáltak. Azzal, hogy a kormány is támogat egy népszavazást, 2023-ban. Az emberek véleménye fontos, de egy fővárosi konzultációra “azért nem lehet úgy hivatkozni, hogy az ország véleménye”.