Keményen reagált a kínai követség a szombati Fudan-tüntetésre, a magyar kommentelők visszavágtak

Ország

A magyar kormány által kínai hitelből, kínai munkásokkal felépíteni szándékozott Fudan Egyetem ellen tüntettek több ezren Budapesten.

A szombati demonstráción többek között Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt, beszédében hamgsúlyozva: nem akarnak 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetemet a Diákváros helyén.

A kínai követség saját hivatalos weboldalán és a képviselet Facebook oldalán is reagált a hétvégi budapesti tüntetésre és az ott elhangzottakra – vette észre a 444.hu.

Június 5-én bizonyos politikusok Budapesten súlyosan téves állításokat fogalmaztak meg Kínával és a kínai-magyar kapcsolatokkal összefüggésben, támadták a kínai politikai berendezkedést, és azt a fejlődési utat, amelyet a kínai nép választott, és megtámadták Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletre alapuló viszonyát.

Ez olvasható a közelebbről meg nem nevezett “követségi szóvivő” bejegyzésében.

A beszéd tele van ideológiai előítéletekkel, ellenségességet és konfrontációt szül. Súlyos beavatkozás Kína belügyeibe, és szándékos tönkretétele a baráti, és mindkét fél számára előnyös viszonynak a két ország között. Határozottan tiltakozunk és elítéljük ezt

– szerepel a követség kínai nyelvű oldalán. Ez a bejegyzés nem említi név szerint Karácsony Gergely főpolgármestert.

Több ezren tüntettek a kínai egyetem ellen

Szintén a “szóvivő” által jegyezve a követség Facebook oldalán is megjelent egy valamivel élesebben fogalmazó, angol nyelvű poszt. Ebben név szerint említik a főpolgármestert, és az olvasható, hogy Karácsony olyan kifejezéseket használt szombati beszédében mint a Tienanmen tér, demokrácia, emberi jogok és értékek, ezekből pedig a szóvivő arra következtetett, hogy

a főpolgármester rágalmazta Kínát.

A diplomata úgy gondolja, hogy

szavahihetően csak a kínaiak és a Kínát megjárt emberek nyilatkozhatnak az ország politikai rendszeréről, fejlődéséről és eredményeiről.

Mint írja:

Ahogy az köztudott, Kína védelmezi a béke, a fejlődés, a méltányosság, az igazság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit az egész emberiség számára. A kínai emberek összedolgoznak azért, hogy megvalósítsák maguk számára a jobb életet. Azon gondolkodom, vajon az „értékek”, melyeket a Főpolgármester úr Kínának tulajdonít, megegyeznek-e ezzel. Talán a saját értékeiről beszélt

A szóvivő szerint Karácsony megjegyzései nemcsak Kína politikai rendszerét és fejlődési stratégiáját támadták, hanem a két nép kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködését is, és az utcaátnevezések is egyértelműen a Kínával szembeni ellenségességét mutatják.

Majd kioktatja a főpolgármestert demokráciából:

Először is, legyen jó polgármester és szolgálja meg a budapestiek bizalmát. Másodszor, maradjon objektív és racionális, ne hagyja, hogy a saját önös érdekei vezessék vagy készpénznek vegyen hamis információkat. Tegyen többet a kínai-magyar barátság elősegítéséért. Harmadszor, őrizze meg úriember viselkedését, és ne viccelődjön Kínán.

A magyar kommentelők nem maradtak a kínaiak adósai, egyre többen fejezik ki nemtetszésüket a kommunista vezetésű országgal szemben:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük