Segítséget ajánlott a debreceni önkormányzat a koronavírus sújtotta családoknak

Helyi hírek

 A koronavírus-világjárvány hazánkban is követelt áldozatokat – köztük sajnos fiatal, kisgyermekes szülőket is. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról szóló rendelete módosításával Debrecen önkormányzata segítséget nyújt az érintett családoknak – közölte a városvezetés.

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Széles Diána alpolgármester, Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke és Becsky István önkormányzati képviselő 2021. június 7-én. Amint azt Széles Diána elmondta, Debrecen gondoskodó városként olyan szeretetteljes közösség, amely törődik azokkal a családokkal, melyeknek támogatásra van szüksége. Kiemelt odafigyelést érdemelnek azok a kisgyermekes családok, melyektől fiatal szülőt ragadott el a járvány.

Annak érdekében, hogy az ilyen tragédia következtében kisgyermeküket egyedül nevelő szülők terheit enyhíteni tudja, az érintett családok kérésére Debrecen önkormányzata munkanapokon napi 8 órában térítésmentes gyermekfelügyeletet biztosít a gyermek – adott esetben gyermekek – három éves koráig.

Széles Diána arról is említést tett, hogy Debrecen önkormányzata 2,5 millió forinttal támogatja a köztársasági elnök és felesége által létre hívott, a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeket segítő Regőczi István Alapítványt, melynek figyelmébe ajánl is segítendő családokat. 

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke arról számolt be, hogy

a Debrecen Város Segélyalapból a valamely szülőjüket a koronavírus-járvány következtében elvesztő kiskorúak vagy 18. éven felüli, de nappali képzésben részt vevő fiatalok számára elérhető támogatás összegét 150 ezerről 350 ezer forintra emelik 2021. július 1-jétől.

Becsky István önkormányzati képviselő a koronavírus-járványban fiatal férjet elvesztő, két apró gyermeket nevelő család támogatásáról szólt. Az ő segítésük érdekében a debreceni sportolók és hozzátartozóik körében szerveztek adománygyűjtést, melynek eredményeképpen közel 2 millió forinttal tudták támogatni a családot. A Debrecenben június 4. és 6. között megrendezett 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtező torna szervező bizottsága jóvoltából további 300 ezer forint felajánlásról tudott beszámolni.

Sándorné Kiss Barbara, a férjét elvesztő édesanya elmondta: a tragédia akkor következett be, mikor ő két éves kisfiukat otthon nevelte, a május közepén megszületett picivel pedig hét hónapos várandós volt. Azóta anyagilag is, lelkileg is sok támogatást kapott a család, s ebben a nem könnyű helyzetben élni fognak az önkormányzat által biztosított gyermekfelügyelet lehetőségével is.