Különleges villamosok közlekednek Debrecenben a madarak és fák napján

Helyi hírek

A madarak és fák napján – 2021. május 10-én, hétfőn – a DKV villamosain madárcsicsergés várja majd az utazóközönséget – közölte a debreceni önkormányzat.

A hangszóróban hallható madárhangok mellett a madarak képei nevükkel együtt láthatóak lesznek a TFT-monitorokon. Erről tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester, Balázs Ákos alpolgármester és Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója, valamint Gyüre Péter, a Debreceni Egyetem adjunktusa a Zöld munkacsoport tagjaival a Nagyerdőn, ahol madárodúkat is kihelyeztek.

„A Nagyerdő Magyarország első természetvédelmi területe, ami számos védett fajnak ad otthont. Nagyon örülök neki, hogy a zöld munkacsoporttal együtt dolgozva arra törekszünk, hogy felhívjuk ezekre a természetvédelmi értékekre a figyelmet. Debrecen folyamatosan zöldül. Idén a LIFE programnak köszönhetően – egy 635 kisfából álló véderdőt ültetünk a Vértessy kúriánál, és egy 90 kisfából és 20.000 erdészeti csemetéből álló zöldfolyosót a Tócó-patak mentén. A városrészi faültetések során pedig 2000 kisfát ültetünk el. 2021-ben minden eddiginél nagyobb összeget fordítunk a zöldterületek fejlesztésére és karbantartására, a nehéz járványügyi helyzet ellenére is”

– hangsúlyozta Papp László polgármester.

Debrecen vezetése 2020-ban új környezetpolitikát hirdetett meg. Ennek köszönhetően az elmúlt két évben 3200 fát ültettünk el, tavaly 50 innovatív zöld buszvárót helyeztünk ki. Idén tovább folytatjuk a 10.000 fát Debrecenbe programot, hogy városunk még zöldebb legyen.

„Folyamatosan együtt gondolkodunk a zöld munkacsoporttal, ami sok fiatal tagot számlál. Többek között az ő javaslatuk volt, az is, hogy felhívjuk a figyelmet a kertünkben, közösségi tereinken bennünket körülvevő madárvilágra. A mi feladatunk, hogy megóvjuk élőhelyüket, továbbá, hogy később jobb állapotban adjuk át a jövő generáció számára a Természetvédelem őrvárosát, Debrecent! Ez az örökségünk hívta életre a Future of Debrecen mozgalmat”

– mondta el Balázs Ákos alpolgármester.

A fásítás, a zöld felületek növelése mellett Debrecenben folyamatosan kiemelt figyelmet kap a környezetbarát tömegközlekedés. A DKV Zrt. is elkötelezett a környezetvédelemben, ezért csatlakozott a Future of Debrecen kezdeményezéséhez.

„A Zöld Busz program keretein belül 12 új elektromos autóbusz beszerzését indítottuk el a várossal és az ITM-mel közösen. Tizenkét év után – ütemezett módon – teljesen lecseréljük a helyi járatú autóbuszflottát: összesen 119 új Mercedes busz áll majd forgalomba 2024 októberéig. Az új járművek 17 százalékkal kevesebb szén-dioxidot fognak kibocsátani Debrecen levegőjébe”

– hangsúlyozta Nagy Attila a DKV Zrt. vezérigazgatója.

A villamosokon Debrecen környékén élő madarakat láthatnak és hallhatnak majd az utasok: „Nagyon jó dolog az, hogy a madarak és fák napján minél több emberhez eljutnak ezek a képek és hangok és minél több madarat megismerhetnek az emberek”

– emelte ki Gyüre Péter, a Debreceni Egyetem adjunktusa.

Magyarországon a madarak és fák napját 1902 óta ünnepeljük. Kövér László, a Debreceni Egyetem adjunktusa, a zöld munkacsoport tagja elmondta: Leggyakrabban énekes madarak fészkelésére alkalmas „B” típusú madárodúkat telepítünk. Így biztonságos fészkelőhelyek állnak rendelkezésre a kisebb testű madarak számára is.