Kósa Lajos üzent az érettségizőknek

Helyi hírek Ország

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségi vizsgák, természetesen szigorú járványügyi óvintézkedések mellett.

A vizsga előtt álló fiatalok bizonyára örömmel veszik Kósa Lajos biztató szavait, íme:

Holnap reggelig crossfingers. Sok sikert az írásbelikhez minden érettségiző fiatalnak! Legyen szuper élmény ez az erőpróba, ami muníciót ad a sorban következők teljesítéséhez. Én a Dóczi épületében, az akkori Kossuth Gimiben maturáltam. Bárhol is vizsgázzanak a maiak, legyen velük óvó szeretetünk. Egy kalappal mindenkinek!

üzente a fideszes képviselő.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

Idén is egy napra a végzős középiskolásoké lesz az Aquaticum Debrecen

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd. A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők, 121 tárgyból 67 446-an tesznek vizsgát emelt szinten, 183 tárgyból 322 216-an pedig középszinten.

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma – sorolta Maruzsa Zoltán.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük