Újabb cégek érdemelték ki a „Fenntartható Debrecen” címet

Helyi hírek

„Fenntartható Debrecen” címet kapott az ITK Holding Zrt. két leányvállalata, az Inter Tan-Ker Zrt. és az Inter Traction Electrics Kft. 2021. február 9-én. 

A pályázat célja – a Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési program céljaival is összhangban – a város természetes környezetének megóvása, a környezettudatos szemlélet kialakítása. A „Fenntartható Debrecen” cím minden pályázójának vállalnia kell, hogy mellőzi az egyszer használatos műanyagtermékek (például: szívószálak, evőeszközök, tányérok, poharak) használatát, továbbá a környezet megóvása érdekében tehető intézkedések közül legalább további két kategóriában vállalást tesz.

Az Inter Tan-Ker Zrt. többek közt vállalta: a levegőminőség javítása érdekében törekszik arra, hogy kizárólag a legmagasabb környezetvédelmi normáknak megfelelő autóbuszokat üzemeltessen; megkezdi az alternatív üzemanyag meghajtású autóbuszok beszerzésének előkészítését. Az Inter Traction Electrics Kft. mindezeken kívül vállalta, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a levegőminőség javítása érdekében csak és kizárólag a legmagasabb környezetvédelmi normáknak megfelelő autóbuszokat fejleszt és gyárt.

Balázs Ákos környezetvédelemi feladatokért is felelős alpolgármester az átadón elmondta:

az önkormányzat a Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési stratégia céljait fenntartható és zöld módon kívánja megvalósítani. Ebben azonban partnerekre van szüksége: a debreceniekre, s azokra a vállalkozásokra, melyek a városban tevékenykednek. Az önkormányzatnak régi partnere az ITK Cégcsoport, mellyel együttműködve a város „zöldítése” felé tett lépésként egy évtizeddel ezelőtt olyan autóbuszok állhattak üzembe Debrecenben, melyek révén jelentősen csökkent a közösségi közlekedési eredetű károsanyag-kibocsátás. Mindezen túl az ITK Cégcsoport olyan termékfejlesztést hajt végre, s olyan termékeket gyárt Debrecenben, melyek a város fenntartható fejlődését és zöld jövőjét szolgálják. A cégcsoport törekvéseinek elismerése a „Fenntartható Debrecen” cím.

Kossa György, az ITK Cégcsoport elnök-vezérigazgatója szerint számukra rendkívül fontos ez az elismerés, mert nem csak céljuk, hanem feladatuk is az, hogy a jövő nemzedékének életminőségét javítsák. A cégcsoport valamennyi tevékenységét ennek jegyében alakítják ki, ennek jegyében dolgoznak. Beszállítóik esetében például vizsgálják és ellenőrzik azt, hogy azok milyen csomagolóanyagokkal szállítanak számukra bármilyen terméket. 

A „Fenntartható Debrecen” címet egyébként eddig az Eurings Zrt, az NI Hungary Kft. és a Green Drops Farm Kft. vehette át.