Debreceni színművészetisek szerveznek hallgatói fórumot az SZFE helyzetéről

Helyi hírek
Nyitott hallgatói fórumot szerveznek azon debreceniek részére, akik érdeklődnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsa iránt és szeretnék kifejezni a szolidaritásukat a diákokkal – írják az esemény szervezői.

A beszélgetést szeptember 27-én, vasárnap 17 órától tartják a Baross Gábor utca 16. alatt, debreceni és SzFE-és hallgatókként szervezi Szabó Dorina, Rénes Anna és Könnyü Hella.
A fórumon az alábbi kérdések kerülnek terítékre:
– Mi történik az SZFE-n?
– Miért baj, ha sérül egy egyetem függetlensége?
– Mi a különbség az állami és az alapítványi fenntartás között?
– Hogyan segíthetjük őket innen?
Az esemény pártoktól és ideológiáktól független.

A szervezők mindenkit arra kérnek, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a megfelelő védelmi előírásokat tartsa be, így mindenekelőtt a biztonságos távolságtartást és a maszkviselést.

Sorosistázva alázott debreceni egyetemistákat egy helyi fideszes heccoldal, mert kiálltak az SZFE mellett

Az SZFE-botrányról dióhéjban

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai azt követően kezdtek tiltakozásokba, hogy minden tiltakozás ellenére szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet, az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke pedig Vidnyánszky Attila lett. A kuratóriumba csak a kormány emberei (Bacsa Györgyöt, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkárt, a Slovnaft igazgatósági elnöke, vezérigazgatója) kerültek be, az egyetem szenátusa által javasolt tagok közül (Droppa Judit, Eötvös Péter, Kovalik Balázs, Novák Eszter, Pataki Ági, Röhrig Géza, Simó György, Udvaros Dorottya) senki.