Az állatok királyát ünneplik a debreceni állatkertben

Helyi hírek

2013. óta minden év augusztus 10-én ünnepeljük az oroszlánok világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet e fenséges és pótolhatatlan csúcsragadozók szorult helyzetére és védelmük fontosságára. A második legnagyobb termetű és egyik legikonikusabb macskaféle kilátásai sajnos sokat romlottak az utóbbi évtizedekben: bő egy évszázada még 200 ezer egyede élt Afrika-szerte, mára azonban mindössze alig tizedannyi maradt fenn belőle egykori élőhelyének kevesebb mint 5 százalékán a zsákmányállatok megfogyatkozása, az élőhely-degradáció és az ember-állat konfliktusok következtében.

A debreceni állatkert az afrikainál is ritkább ázsiai oroszlánnak ad otthont az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez az alfaj a XIX. századig a Közel-Kelettől egészen India középső részéig előfordult, ma azonban kizárólag az indiai Gir Nemzeti Parkban és környékén található meg, 674-re becsült egyedszáma pedig csak az utóbbi évtizedben indult növekedésnek a helyi fajmegőrzési törekvéseknek köszönhetően. Nemcsak a természetben, hanem állatkertekben is igen ritka; hazánkban csak itt és a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele.

A hétfői jeles napon a debreceni állatkert a látogatóknak és oroszlánjának, Kamalnak egyaránt az alkalomhoz méltó programmal szeretne kedveskedni: 13:00-tól interaktív beszélgetés keretében mesélnek az oroszlánok életmódjáról, természetvédelmi helyzetéről és gondozásáról, 14:00-tól pedig ünnepi látványetetést tartanak majd. Állatkerti belépővel mindkét programelem ingyenesen látogatható.