Engedjék be a szegény, de tehetséges diákokat is méregdrága debreceni magániskolába! – indítványozta a DK-s képviselő

Helyi hírek

Végéhez közeledik az első tanév a tavaly indított Debreceni Nemzetközi Iskolában, óvodások, illetve első- és második osztályosok járnak oda.

Számítások szerint az iskola akkor lenne önfenntartó, ha kb. 300 diák járna oda, ám jelenleg csak 54 gyerek – igen borsos árú – tandíjából van bevétel.

Mint korábban megírtuk, az óvodások éves tandíja, két és félmillió forint, a második osztályosoké közel 3 millió. Így a tandíjból körülbelül 130-150 millió forint folyt be az iskolát fenntartó, jelenleg az önkormányzat többségi, valamint a magyar állam és a Debreceni Egyetem kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központhoz. Közpénzből azonban ennek több mint dupláját teszi be idén a debreceni önkormányzat, amely a körülbelül 300 millió forintot különített el erre a célra – állítja egy helyi ellenzéki képviselő.

Varga Zoltán volt debreceni önkormányzati, jelenleg parlamenti képviselő azt javasolta, hogy nyissák ki az intézmény kapuit, és engedjék be a szegény, de tehetséges tanulókat is.

Nem úgy mint most, egy olyan ösztöndíjprogrammal, amiről a legtöbben nem is hallottak, amit nem hirdetnek nagy plakátokon, így nem is tudták feltölteni a tervezett létszámkeretet, hanem valódi nyitással: a tandíjasokon túl legalább kétszáz gyerek képzését vállalja fel maga az önkormányzat

– mondta a Népszavának a DK-s képviselő.

Meghosszabbították a Debreceni Nemzetközi Iskola ösztöndíj-pályázatának benyújtási határidejét

Varga szerint “Debrecenben köztudott”, hogyan toborozták ide a létszámot: a város vezetése gyakorlatilag személyesen kérte fel a fideszes holdudvarhoz tartozó vállalkozókat, hogy írassák ide a gyerekeiket, unokáikat.

Jól tudjuk, milyen súllyal esik latba egy ilyen egy „kérés” ott, ahol a támogatások, pályázati források elosztása nem feltétlenül piaci alapokon működik

– fogalmazott.

Úgy véli, az eleve porhintés volt, hogy majd a felépülő BMW gyár külföldi menedzsmentjének gyerekei igénybe veszik itt a nemzetközi oktatást: Debrecen nem Fekete-Afrika, ahová külszolgálat esetén odatelepül az egész família, Európa közepén, ráadásul egy reptérrel is rendelkező városban akár kétnaponta hazautazhatnak az igazgatók, menedzserek, nem kell a hozzátartozóikat kiszakítaniuk a megszokott környezetükből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük