Megnyílt Debrecen első közösségi kertje, ennyiért használhatják (elsősorban) a vénkertiek

Helyi hírek

Megnyílt Debrecen első közösségi kertje – jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester, a Vénkert önkormányzati képviselője.  A vénkerti Sinai Miklós utcai parkban több mint 500 négyzetméteren kertészkedhetnek a környéken élők.

Debrecen Zöld város programjában a teljesen megújulhattak a Vénkert parkjai, játszóterei és sportpályái.  

A Zöld város program egy különleges újdonságot is hozott: létrejött Debrecen első közösségi kertje. A Sinai Miklós utcai parkban 527 négyzetméteren alakították ki a kertet, amelyet helyi közösségek, vállalkozó kedvű lakók használhatnak. 

Debrecen első köztéri közösségi kertjével az a célunk, hogy erősítsük közösségeinket, a közösség tagjainak életét és háztartásának fenntartását megkönnyítsük, emellett hozzájáruljunk az egészség megőrzéséhez

– fogalmazott Barcsa Lajos.

A közösségi kert kertésze bárki lehet, aki elmúlt 14 éves, de előnyt élveznek a Vénkertben lakók. A pályázóknak egy jelentkezési lapot kell kitölteni, amelyet a debrecen.hu oldalról lehet letölteni, de át lehet venni a Vénkerti Általános Iskola portáján is. A jelentkezési lapot kitöltve az iskola portáján vagy a Régi Városházán, a zöldterületi osztályon lehet leadni. Információt a debreceni önkormányzat zöldterületi osztályán, a zoldterulet@ph.debrecen.hu címen vagy a 0652/511-531-es telefonszámon lehet kérni. 

A kert használatának éves díja 4 ezer forint, amely tartalmazza a kert közműdíjait. Az önkormányzat biztosítja az öntözéshez szükséges vizet, és a föld megművelésére használt eszközök számára zárható, közösen használt tároló helyiséget. A kertész kulcsot kap a közös tároló helyiséghez, valamint a saját parcelláját is magába foglaló Közösségi kert szekciót határoló kerítés bejáratához. 

 

 

– Terveink szerint a folyamatos szakmai támogatás érdekében előadássorozatot és tanácsadást szervezünk a kertészeknek – mondta Kuhn András városi főkertész.

Fotók: Miskolczi János