Enyhe büntetést kapott a kutyáját felakasztó bodaszőlői férfi

Helyi hírek

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a rendszeresen elkóborló kutyáját a kertjében egy akácfára kötötte fel. A vádlott egyedül él hajdúböszörmény-bodaszőlői ingatlanán, azonban rendszeresen eljár munkavégzés okán a Hortobágyra, így több napon keresztül nem látja el a bodaszőlői ház udvarán tartott kutyáját élelemmel és a felügyeletéről sem gondoskodik megfelelően, mivel a telke végén kerítés nincs.

Felakasztotta a kutyáját egy bodaszőlői férfi, de meglátta a szomszéd

Ebből adódóan a fekete színű keverék eb rendszeresen elcsatangolt, azonban másokra nem volt veszélyes. 2019. szeptember 8-án a vádlott a reggeli órákban érkezett haza a Hortobágyról, amikor is az utca felőli kerítéshez kikötve találta meg a kutyáját. Az állatot bevitte az udvarra, majd azon feldühödve, hogy rendszeresen elmegy és problémát okoz a szomszédoknak, az ebet megfogta és elvezette az udvar végében álló egyik akácfához.

Ott egy kábeldarabot áthúzott a kutya nyakörvén és az állatot felkötötte egy magasan lévő faágra úgy, hogy a kutya lábai a földtől 1-1,5 méter magasságban voltak. A vádlott ezután a kutyát otthagyta, majd bement a házába.

Az állat legalább 5 percen keresztül lógott a fára felakasztva, folyamatosan nyüszített, amit a szomszédban lakók meghallottak és felszólították a vádlottat arra, hogy az ebet vegye le a fáról. A vádlott ezen felszólításoknak eleinte nem akart eleget tenni, majd az egyik szomszéd segítségével eloldották a kábeldarabot és a kutyát kiszabadították.

A vádlott szándékos magatartásával az állatnak indokolatlan fájdalmat és szenvedést okozott, amennyiben a felakasztástól számítva hosszabb idő telt volna el, az az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozta volna.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen állatkínzás vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratában indítványt tett arra, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül a vádlottal szemben szabjon ki pénzbüntetést.