Olvasónk írja: Egy debreceni bölcsődefelújítás kálváriája

Helyi hírek

Mikor mehet a 60 kisgyerek végre a Karácsony György utcai bölcsődébe?

A minap Debrecenben, a Karácsony György utcában volt dolgom, és az utca elején egy félkész, gazzal dúsan benőtt épületromot láttam. Mikor rákérdeztem, kiderült, hogy ez a bölcsőde, amelynek a felújítását már tavaly októberben be kellett volna fejezni. A keresőbe bepötyögtem a bölcsőde nevét, és sok információhoz jutottam. Készítettem pár fotót, a látvány az igencsak letaglózó volt.

Otthon, már a saját gépem előtt tovább okosítottam magam. A város nem igen dúskál bölcsődei helyekben,

a Karácsony György utcai tagintézmény 60 gyermekét a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai tagintézménybe költöztették, és 2016 szeptemberétől az “anya” intézménybe már nem is vettek fel jelentkezőt.

Családbarát, munkábaállást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése című TOP-pályázat keretében az önkormányzat támogatási kérelmet nyújtott be három bölcsőde, köztük a Karácsony György utcai épületének felújítására. A felújítások ideje alatt a tagintézmények nem fogadnak gyermekeket, írták akkoriban.

Tovább lapoztam, és újabb nagyszerű hírre bukkantam. Örömhír lehetett volna a szülőknek, ha nem csak a szokott sikerpropagandáról beszélhetnénk. Komolay Szabolcs alpolgármester a Karácsony György utcai bölcsőde komplex felújításáról és korszerűsítéséről tartott sajtótájékoztatót, 2018. augusztus elején. Elmondta, a már elkezdődött beruházás során

megvalósul az épület energetikai szempontok szerinti felújítása; teljes körű hőszigetelési rendszer kiépítése, az elavult homlokzati nyílászárók cseréje, a lapostetős szerkezet korszerűsítése.

Sor kerül mind a gyermekek, mind a nevelők, szakmai munkát segítők által használt foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek beltéri felújítására, és kiépítik a megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert. Hozzátette, a kivitelezés 2018 májusának végén kezdődött meg, s a munkálatok elvégzésére – szerződés szerint – 5 hónap áll a rendelkezésre.

Ugyanerről a sajtótájékoztatóról, a közpénzből finanszírozott, Fidesztől távolinak nem mondható önkormányzati portál még további fantasztikus információkat osztott meg a nagyérdeművel. Idéztek a területért felelős alpolgármestertől néhány veretes mondatot: ” A gyerekek egy 21. századi intézménybe térnek majd vissza. Egy olyan miliő jön létre, amely alkalmas lesz arra, hogy a gyerekek testi-lelki fejlődése garantált legyen ” Kiderült az is, “A bölcsőde területe közel 800 négyzetméter, a korszerűsítés során olyan anyagokat használnak, amikből akár egy luxusszállodát is fel lehetne építeni.” A beruházó cég vezetője többek között arról beszélt, hogy a beruházás június elején/?/ kezdődött, és október végére átadják a felújított intézményt.

 

Úgy látszott, ha a város egyik vezetője ilyen optimista, akkor itt minden rendben van, a karácsonyt a gyermekek már luxuskörülmények között ünnepelhetik meg.

Majd jött a derült égből a villámcsapás. 2019 januárjában, öt hónappal az alpolgármester hozsannázása után, az önkormányzat közleményben jelentette be, hogy a szerződést felmondja. A városvezetés szerint a kivitelező a vállalt határidőt nem tudta tartani, sőt a szakértői állásfoglalás szerint a felmondáskor 70 százalékos készültségben van a korszerűsítés.

Hangsúlyozták, a debreceni önkormányzat legfontosabb érdeke, hogy minél hamarabb és az elvárt minőségben fejeződjön be a Karácsony György utcai bölcsőde felújítása is, és korszerű körülmények közé költözhessenek vissza a kisgyermekek .

Ettől nem lettek boldogabbak a szülők, hiszen amikor minden kormányzati hírharsona arra biztatja a magyar anyákat, hogy szüljenek, addig Debrecen – úgy látszik – nem veszi komolyan a kormányzati szándékot, akár még szabotálja is, mondhatják a rossznyelvek. Hova szüljenek a debreceni édesanyák, ha nincs a városban elegendő bölcsődei hely? Erre varrjon gombot Kósa anyuka.

Tettem egy kísérletet a város honlapján is. Ott / 2019. július 17, 23.17-kor/ a bölcsődéről három találat volt. A legutolsó hír a szerződés felmondása, azóta semmi. Így nincs annak nyoma, hogy mikor folytatódik a beruházás, arról sincs hír, mennyire volt körültekintő a város vezetése amikor a kivitelezőt kiválasztotta. Azzal magyarázzák a saját bizonyítványukat, hogy a legkedvezőbb ajánlatot választották ki.

Arról nem szólt a fáma, vajon meggyőződtek-e arról, hogy a cég képes-e a vállalt határidőre a munkákat befejezni. A céginfó szerint a kft.-nek hét alkalmazottja van, ebből azt sejtem, hogy többen osztozhattak volna a hasznon. Hogy pontosan fogalmazzak: vajon jó gazda módjára járt-e el Debrecen város vezetése, amikor a kivitelezőt kiválasztotta? Azt nem is merem feltételezni, hogy egy csókos cégről lehetett szó. Ez ugye Debrecenben kizárt?

Meggyőződésem, hogy a csalódott szülőket a város vezetésének a magyarázkodása nem hatja meg, a bölcsődébe harmadik éve nem vesznek fel gyermeket, a képek tanúsága szerint nyoma sincs a munkának. Gondolom, nemcsak én vagyok arra kíváncsi, mi történt január óta, mikorra várható, hogy a lurkók “VIP” körülmények között tölthessék idejüket.

Melyik év karácsonyát tölthetik az akkori bölcsődések az alpolgármester úr által közel egy éve beharangozott feltételek között? Mikor folytatódik, a közel egy éves parlagon heverés után ki tudja hány százalékos készültségi állapotban levő épület felújítása, meddig kell a szülőknek várni arra, hogy lakóhelyük közelébe hordhassák a csemetéjüket?

Papp László polgármester július 16-án, a Fidesz önkormányzati képviselő a jelöltjeinek a bemutatása kapcsán elmondta: az elmúlt öt évben olyan fejlődési pályára állt át Debrecen, amit már nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is elismernek.

Jó dolog a nemzetközi elismerés. Fantasztikus, örömkönnyekben úszom, De mikor mehet a 60 kisgyerek a Karácsony György utcai bölcsődébe, polgármester úr?

– Budácsik Lajos –