Virágok re-formációja a Nagytemplomban

Helyi hírek Kultúra

Nem mindennapi kiállítás nyílik a Debreceni Református Nagytemplomban október 25-én, szerdán: Szarka Miklósné Darvas Gyopár préselt virágszirmokból és falevelekből készít kollázsokat, melyek különböző templomi díszeket, valamint Bibliai alakokat és tájakat ábrázolnak.

Ki ne szeretné a múlandó szépséget megörökíteni, elraktározni? A legtöbben őrzünk egy-egy kirándulásról vagy emlékezetes virágcsokorból szedett levelet vagy virágszirmot. Aztán megfeledkezünk róla. Ha mégis rábukkanunk egy könyv lapjai között, az emlék felidéződik és jó érzés lesz úrrá rajtunk. De hogyan lehet valami többet kihozni ezekből az emlékekből?

Dr. Szarka Miklósné Darvas Gyopár képei szirmokból, levelekből összeállított, ragasztott képek, melyek a lélek által táplált érzékenységgel és fantáziával készülnek. Nem hivalkodnak harsány színekkel, hiszen a préseléssel veszítenek a színükből, viszont előjön a virágok finom, hihetetlenül változatos, de szabályos rajzolatú erezete. A képek tükrözik alkotójuk személyiségét: minden munkáról nyugalom, belső lelki béke sugárzik, mély tartalmat hordozva.

A Virágok re-formációja című kiállítást először láthatja a debreceni közönség. A kiállítás megnyitójára október 25-én (szerdán) 18 órától kerül sor a Nagytemplom Kálvin János Galériáján. A kiállítást megnyitja Oláh István lelkipásztor, bemutatót tart az alkotó, valamint közreműködik Budai Bettina (ének) és Csorba Gergő gitárművész. A megnyitóra a belépés díjtalan!