Tiborcz István és Orbán Viktor

VSquare: Tiborcz István akarta megvenni a Spar magyarországi üzleteit

Gazdaság

Több mint egy éve a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői, nemrég pedig Tiborcz István akarta megvenni a magyarországi Spart, de azt osztrák tulajdonosok mindkét ajánlatot visszautasították – olvasható a VSquare oknyomozó portál hírlevelében, amit a Telex ismertetett.

A VSquare egy osztrák üzleti forrásra hivatkozva azt írja: több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői megkeresték a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal, amelyet állításuk szerint a magyar állam is támogatott.

Egy másik, magyarországi forrása szerint a legutóbbi, Hans Reisch Spar-vezér által emlegetett vételi ajánlat mögött Tiborcz István, Orbán veje állt. A Rahimkulov család és Tiborcz István üzleteltek már egymással, így a VSquare szerint elképzelhető, hogy a Spar ügyében is együttműködnek.

A család lett az Év szava a közmédiában, Orbán Viktor veje gyorsan vett is egy bankot

A Spar még március elején nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. A cég osztrák anyavállalatának vezetője, Hans Reisch később azt nyilatkozta:

“Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.”

Reisch szerint külső tényezők lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjenek Magyarországon. Ilyen például az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka.

Bár a kormány azt nyilatkozta, hogy alaptalanok azok a vádak, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra, később azonban Lázár János kocsmai stílusban fenyegette meg az “osztrák fűszeres-közértest”, később pedig Nagy Márton azt mondta, behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, hogy minden kijelentésnek következménye van.

Orbán Viktor szóvivője és a Rahimkulov család egyelőre nem reagált a VSquare megkeresésére.