Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc bankholdingjához kerülhet a Fundamenta

Gazdaság

A HVG értesülései szerint eredményesen zárultak azok a tárgyalások, amelyeket a Fundamenta-Lakáskassza Lakástakarékpénztár többségi német tulajdonosai kezdeményeztek a magyarországi leányvállalat értékesítéséről.

Az MBH Bank adta a legkedvezőbb ajánlatot a Fundamenta-Lakáskasszára azokon a tárgyalásokon, amelyeket a lakástakarékpénztár többségi német tulajdonosa, a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG kezdeményezett az év elején a potenciális vevőkkel. Az egyezkedés végső fázisában Mészáros Lőrinc bankholdingja mellett már csak az Erste Bank Hungary Zrt. volt versenyben, de a HVG forrásai szerint az MBH győzött. A szerződés aláírásával napokon belül nyilvánosságra is hozzák a tulajdonosváltást.

A tranzakcióval az MBH Bank már nemcsak az OTP Bank után az ország második legnagyobb pénzintézete, amelynek mérlegfőösszege meghaladja a 10 600 milliárd forintot, ügyfeleinek száma pedig a kétmilliót, hanem éppúgy lesz egy lakástakarékpénztára, mint az OTP-nek, mi több, a lakástakarékja még nagyobb is lesz, mint az OTP-é.

A lakástakarékok piaca Magyarországon mindössze háromszereplős, a Fundamenta és az OTP Lakástakarékpánztár mellett még az Erste Bank leányvállalatának van ilyen szolgáltatása. Bár az Orbán-kormány 2018-ban rapid módon megszüntette az állami támogatását az előtakarékosságra építő pénzügyi konstrukciónak, ez a három lakáskassza a felszínen maradt.

A Fundamenta 2022-ben 4,5 milliárd forint adózott eredményt ért el, az OTP lakástakarékja 3,2 milliárdot, az Erstéé pedig 2 milliárdot. A Fundamentának 670 milliárd az eszközállománya, az OTP-kasszáé 500 milliárd, az Erstéé pedig 170 milliárd.