CATL épül Debrecennél

Odacsaphat az EU a kínai akkugyáraknak

Gazdaság

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentése szerint szubvencióellenes vizsgálatot indítanak a kínai elektromos járműgyártók ellen – írta meg a Forbes.

 

Ez a lépés az elektromos járműiparban beruházásokat tervező Magyarországot érzékenyen érintheti.

Az Európai Unió állapotát értékelő beszédében, a State of the EU alkalmával, von der Leyen bejelentette, hogy szubvencióellenes vizsgálatot indítanak a kínai elektromos járműgyártók ellen.

Ez a döntés részben Franciaország nyomására született, amely az EU-t arra sürgeti, hogy lépjen fel a kínai elektromos autók európai piacra való behatolása ellen.

Forbes szerint Magyarországot különösen súlyosan érintheti ez a lépés, hiszen az ország az e-autók ellátására koncentrálva számos akkumulátoripari beruházást tervez.

Ráadásul a magyar kormány állítólag tárgyalásokat folytat kínai autógyártókkal is, így az uniós vizsgálat súlyos kockázatot jelenthet a hazai gazdaságra nézve.

Források szerint már előzetesen tervezik az itthoni beruházások vizsgálatát, mivel az EU belső piacát fenyegeti a kínai vállalatok által Magyarországon megszerzett “Made in EU” jelzés.

Von der Leyen üzenete Kínának és az EU-n belüli gazdasági partnereinek az, hogy az Európai Unió nem engedi tovább saját gazdasági érdekeinek megsértését, valamint belföldi gyártóinak veszélyeztetését az államszövetség belső piacán.

Ezen lépés valószínűleg Magyarországnak okozza majd a legnagyobb problémát az Európai Unión belül. Azt is figyelembe véve, hogy Kína eddig legnagyobb közvetlen működőtőke befektetője Németország volt, és Olaszország is hosszú ideig kereste Peking kegyeit. Azonban 2023 őszére Rómában is felismerték a kockázatokat, és a kormány kihátrált az Övezet és Út kezdeményezésből, ami Kínával szembeni kritikus álláspontját tükrözi.