Fejleszti az Intersnack a győri gyárát

Gazdaság

A kormány stratégiai partnerének tekinti az élelmiszeripart, ezért rendkívül fontos a modernizáció, a digitalizáció és a fenntarthatóság; az Intersnack Magyarország győri gyárában ez pontosan megvalósul – hangoztatta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára pénteken Győrben, az Intersnack Magyarország Kft. új beruházásának átadásán.

A Chio snack termékek gyártója 1,5 milliárd forintos beruházással egy új automata csomagolórendszert helyezett üzembe győri gyárában. Az államtitkár az átadás alkalmából leszögezte: a magabíró állam a cél, amit meg tudunk termelni, azt termeljük meg. Nobilis Márton beszélt arról, hogy az előző európai uniós ciklusban a kormány 468 milliárd forintot költött az élelmiszeriparra, a jelenlegi ciklusban pedig legalább 750 milliárdot fog elkölteni. Ezek a pénzek már meg is érkeztek – tette hozzá.

Sós pálcikák az Intersnack Magyarország Kft. gyárában a vállalkozás új beruházásának átadása napján Győrben 2023. június 30-án. A Chio snack termékek gyártója 1,5 milliárd forintos beruházás keretében egy új automata csomagolórendszert helyezett üzembe gyárában. MTI/Krizsán Csaba

Az is cél – hangoztatta -, hogy legyenek nemzeti bajnokok, húzóágazatok, amelyek munkát adnak a magyar családoknak, és ezeket a beruházásokat minden módon támogassa a kormányzat. Az Intersnack Magyarország közölte: az új gépek beszerzése része az elmúlt 10 év következetes fejlesztésének. A vállalat az elmúlt három évben közel 4,5 milliárd forintot fordított a gyártóhely korszerűsítésére, a következő egy évben pedig 8 milliárd forintot szán fejlesztésre Győrben.

Az Intersnack Magyarország Kft. gyára a vállalkozás új beruházásának átadása napján Győrben 2023. június 30-án. A Chio snack termékek gyártója 1,5 milliárd forintos beruházás keretében egy új automata csomagolórendszert helyezett üzembe gyárában. MTI/Krizsán Csaba

A magyarországi üzem már eddig is a cég lisztes snack gyártási központja volt Közép-Európában, a következő évtől pedig csaknem az egész csoport számára itt készül majd az új chipsük. A győri gyár kapacitása a fejlesztés következtében közel 25 százalékkal bővül, és tovább nő az export aránya a termelésben. Tavaly közel 12 ezer tonna terméket gyártottak kivitelre, 10,3 milliárd forint értékben.

Az Intersnack már 31 éve van jelen Győr-Sopron-Moson vármegye gazdaságában. A győri gyártású termékek a cég árbevételének több mint 74 százalékát teszik ki. A társaság a működése megkezdése óta összesen 350 ezer tonna sós snacket gyártott, a világ 27 országába, köztük Uruguayba, Kínába és az Egyesült Államokba is szállított győri termékeket.

Dolgozó az Intersnack Magyarország Kft. gyárában a vállalkozás új beruházásának átadása napján Győrben 2023. június 30-án. A Chio snack termékek gyártója 1,5 milliárd forintos beruházás keretében egy új automata csomagolórendszert helyezett üzembe gyárában. MTI/Krizsán Csaba

Az Intersnack Magyarország jelenleg 338 dolgozót foglalkoztat, és 432 magyar beszállítóval illetve partnerrel áll szerződésben. Termékeihez évente 8500 tonna búzát vásárol a régió hatvan magyar gazdájától. A nyilvános cégadatok szerint az Intersnack Magyarország Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2022-ben 26 milliárd forint, az előző évben 19 milliárd forint volt. Az exportárbevétel 10,8 milliárd forintra nőtt tavaly az egy évvel korábbi 7,5 milliárdról. A társaság adózott eredménye 2022-ben 2,5 millió, egy évvel korábban 59 millió forint volt.