Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc

Nem fizeti ki Mészáros Lőrinc cége az alvállalkozókat, magyar kisvállalatok mehetnek tönkre

Gazdaság

Az ország több pontján le kellett állítani a vasútvonalak fejlesztési projektjét, mert Mészáros Lőrinc alvállalkozója, az Alépítmény-Hálózat Kft. nem tudja kifizetni a saját alvállalkozóit – értesült a Szabad Európa.

A kisvállalatokkal februárban közölték, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. mint fővállalkozó fizetésképtelenné vált. A vállalat mindezt azzal magyarázta, hogy az állam sem fizet neki. Arra hivatkoznak, hogy a kormány tavaly szeptemberben kifizetési stopot hirdetett az állami kötelezettségvállalások nagy részére. Ezt viszont október végén feloldották, így végképp érthetetlen, hogy miért vált fizetésképtelenné a fővállalkozó.

Említett munkálatok GSM-R program keretében a közbeszerzési kiírás szerint 58,85 milliárd forint értékben 2255 kilométer hosszú vasúti pálya elektronikus rendszerét korszerűsítéről szólnak, és egyebek mellett a legújabb technológiájú kommunikációs berendezésekkel látnák el azt.

Mészáros Lőrinc összeveszett a vejével, a Püspökladány – Biharkeresztes vasútvonal villamosítása is veszélybe került

A részben az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program által finanszírozott fejlesztésekről 2018. július 2-án írták alá a szerződést.Mivel a beruházás még a 2014–2021-es uniós költségvetés része, ha idén nem készülnek el a munkálatok, a pénz is ugrik.

A Szabad Európa úgy tudja, olyan cég is van, amelynek vezetőjét idegösszeomlás miatt kórházban ápolták. Van, aki hitelt vett fel, hogy fizetni tudja az alkalmazottait, más már elbocsátásokra kényszerült, és olyan cég is van, amelyik lízingelt gépparkját veszítheti el. A lap szerint már tavaly is előfordult, hogy nem fizettek egyes kivitelezőknek.

Az R-Kord a Szabad Európa értesülését nem cáfolva azt közölte, hogy kivitelezőként semmilyen projektről nem adhatnak tájékoztatást, ugyanis minden vállalkozási szerződésben nyilatkozati tilalmat köt ki a megrendelő.