Spórolás, avagy hogyan gazdálkodjunk okosan

Gazdaság

Sokféle fogadalmat teszünk az új évre. Próbáljuk ki a pénzzel és a háztartásunk költségvetésével kapcsolatban is. A jövőtől való aggódás, valamint a pénz alacsonyabb értéke, megtakarításra kényszeríti az embereket. Emiatt csak a legfontosabb dolgokra költenek a boltokban, és csökkentik a megélhetési költségeket. A jólét és a családi költségvetés nem mindig van egy lapon. A családi költségvetés felállításakor nem kell aggódnia, ha megtanulja az alapvető szabályokat.

Hozzon létre saját költségvetést

Ahhoz, hogy jobb képet kapjon bevételeiről és kiadásairól, érdemes havi költségvetést készíteni. Táblázatban számítógépen, mobilalkalmazásban vagy egyszerűen papíron. Csak bizonyos mértékű bátorságra és őszinteségre van szükség önmagával szemben, de e módszer megtanít arra, hogyan bánjon jobban a pénzzel. A stabil költségvetés alapszabálya, hogy a bevétel nagyobb legyen, mint a kiadás. Az első kategóriába tartozik minden rendszeres havi bevétele – bér, lakbérből származó bevétel, állami hozzájárulások, támogatások. A második kategóriában a kiadásokat kell rögzíteni, amelyek alkategóriákra oszthat – lakás, élelem, közlekedés, ruházat, biztosítás, rendszeres megtakarítás. Ha olyan kiadásai vannak, amelyekkel csak alkalmanként, vagy évente találkozik, például balesetbiztosítás, lakásbiztosítás vagy autópályabélyeg, ossza el azokat a lekötött hónapok számával, és szerepeltesse a havi költségvetésben is. A pénz hetekre osztása óvatosabb pénzkezeléshez vezethet. Ha minden nap kisebb összegekkel dolgozik, könnyebben összekapcsolhatja a táblázatot a napi kiadásaival.

Rendszeresen tegyen félre pénzügyi tartalékot

Ideális esetben a havi jövedelmének 10%-át kell megtakarítania mindaddig, amíg az átlagos kiadásaiból legalább 6 hónapot meg nem takarít. De akár egy kisebb rész is, amit rendszeresen, lassan hónapról hónapra megtakarítunk, létrehozhat egy olyan pénzcsomagot, amely különféle váratlan élethelyzetekben, például állásvesztésnél vagy hirtelen megbetegedésnél is segítségére lehet. Ne abból spóroljon, ami a hónap végén maradt. Tegyen félre pénzt akkor, amikor fizetést kap. Így automatizálja megtakarításait. Például egy rendszeres átutalással küldje el fizetésének egy kis részét egy megtakarítási számlára minden hónapban. Ha megtakarította legalább hat havi átlagos kiadásainak megfelelő összegét, akkor elegendő tartaléka van ahhoz, hogy elkezdjen befektetni, vagy nagyobb dolgokra spórolni, mint például egy új autóra.

Addig nyújtózkodjon, amíg a takaró ér

Emberként nem szeretünk elveszíteni valamit, ezért próbáljunk meg változtatni a megtakarítással kapcsolatos szemléletünkön. A megtakarításokat abból a szempontból is lehet szemlélni, hogy mit nyerünk vele, nem pedig azzal, hogy mit veszítünk. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy olcsóbb terméket veszünk, esetleg régebbi modellt, netán kevesebb funkcióval rendelkezőt. Ha élelmiszer bevásárlás előtt áll, érdemes átlapozni az üzletláncok akciós kínálatát, többek közt a Lidl katalógus és a Lidl aktuális akciós újság lapozható változatát, mely számos akciós termékkel kecsegtet. Épp így, ha ruhavásárlás előtt áll, választja az About you akciós ruhakollekcióját, melyet megtalál az About you webshop oldalán. Ha vásárlása során felhasználja About you kuponkódjait, még nagyobb megtakarításra tehet szert. Éljen e nagyszerű ajánlattal és figyelje az About you kuponjait. Az így megtakarított összegből pénzügyi tartalékot képezhet, vagy vásárolhat akár más, fontos, nélkülözhetetlen dolgot is.

Gondolja át mire van szüksége

Mielőtt úgy döntene, hogy valamire költi a pénzét, jó ötlet megállni és egy pillanatra gondolkodni. Ez megnöveli annak valószínűségét, hogy nem fog impulzusból vásárolni. Sokan már használják a képzeletbeli szünet gombot. Néha vásárláskor elég, ha még egyszer nyugodtan összefoglalja az egyes tételeket. Az online vásárlási területen a kiválasztott terméket néhány órára a kosárban hagyhatjuk. Ez a szabály manapság még hatékonyabb, amikor a járványhelyzet miatt egyre több időt töltünk az e-shopokban. Gyakran nagyon impulzívan vásárolunk, csak mert elégedetlenek vagyunk valamivel. Ilyenkor jó egy kis szünetet tartani és ráébredni arra, amink van és arra is, hogy valójában mire is van szükségünk. Nagyobb befektetéseknél ajánlatos több időt hagyni magunknak a döntés meghozatalára. Kellemesen meglepődik majd azon, hogy mennyi mindent nem vesz meg feleslegesen.

Figyelje a kedvezményes ajánlatokat

Ha nem spórol annyi pénzt, amennyit szeretne, vagy fizetéstől fizetésig él, vagy akár többet költ, mint amennyit keres, és növeli adósságát, fontos, hogy mindent megtegyen ennek a tendenciának a megállítása érdekében. Kétféleképpen érheti el azt a hosszú távú célt, hogy többet keressen, mint amennyit elkölt. Vagy növeli a bevételét, vagy csökkenti a kiadásait. A kiadásait csökkentheti, ha a szükséges élelmiszert vagy ruhaneműt az egyes akciók során szerzi be. Nagybevásárlás előtt lapozza át az üzletláncok, köztük a Lidl akciós újság lapozható kiadványait és keresse az élelmiszereket kedvezményes áron. Ha ruhaneműre, vagy cipőre van szüksége az About you akciós ruhakollekciója a legjobb választás lesz. Figyelje az About you webshop oldalát, ahol naprakész akciókat talál. Az aktuális About you kuponok felhasználásával még nagyobb kedvezményekre tehet szert, melyek során pénzt takaríthat meg.

Végezetül az egyik legfontosabb szabály, hogy ne költse el ma azt, amit csak holnap fog megkeresni. Más szóval ne adósodjon el. Hitelt felvenni valamire, amire nincs azonnal szüksége, csak mert a helyzet javulására és a bevétele növekedésére számít, nem túl felelősségteljes megközelítés. Minden hitel kerül valamibe, az elhamarkodottan és meggondolatlanul felvett, pedig általában jóval drágább. A családi költségvetést nem tudjuk egyik napról a másikra megváltoztatni, ezért érdemes fokozatosan elkezdeni pénzügyeink rendbetételét. (x)