benzin, benzinkút, tankolás, drágulás, infláció

Régiós szinten Magyarországon a legdrágább a benzin

Gazdaság

Miután a kormány eltörölte a benzinársapkát, a 480 forintos 95-ös benzin ára rögtön 600 forint fölé ugrott, így jelenleg nálunk kerül a legtöbbe a benzin literje a környező országokhoz képest – számította ki a Népszava a Cargopedia.hu című szállítmányozó oldal december 12-ével frissített adatbázisából.

Magyarország és a környező hét állam rangsorában az átlag 627 forintos hazai benzinár számít a legmagasabbnak. Minket az „örök elsők”, Szlovákia és Ausztria követnek. A legolcsóbbnak 539 forinttal – amiként hagyományosan – Ukrajna számít, de most nagyon közel áll hozzá a román és a szlovén tarifa is.

A 691 forintos hazai gázolaj a térségben a második legdrágább. Csak az – e piacon hagyományosan drágának számító – szerbek 712 forintos átlaga számít magasabbnak. Utánunk következnek az – általában szintén drágább – osztrákok. A legolcsóbbak itt is az ukránok 574 forinttal, akiket a szlovének és a románok követnek.

Szakértők szerint a helyzet hirtelen romlása elsősorban az ársapka eltörlésének áttételes hatásával, mégpedig a forintárfolyam javulásával magyarázható.

Eszerint a hazai fizetőeszköz erősödésével a külföldi kutak viszonylag olcsóbbakká válnak. A másik hatás, hogy ugyan a kormánylépésre a – nagykereskedelmi árkorlát februári bevezetése után kivonuló – üzemanyag-importőrök lassan újra megjelennek a hazai piacon, a környező finomítóknál az évből hátra lévő néhány hétre valószínűleg nem a legkedvezőbb feltételekkel jutottak áruhoz. A jövő évre ugyanakkor remélhetőleg kedvezőbb árakat biztosító szerződéseket sikerül kötniük – vélekedett a lap által megszólított szakértő.