Hernádi Zsolt és Gulyás Gergely a Kormányinfón

Itt a bejelentés! Vége a benzinárstopnak, mostantól ennyiért tankolhatunk a kutakon

Ország

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kormányinfót tartanak – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

23:30

El tudja-e képzelni azt, hogy újra legyen benzinárstop? Soha ne mondd, hogy soha – mondta Gulyás a hvg.hu új kérdésére. Az újságíró rákérdezett, hogy lehetnek-e új árstopok, de erről a miniszter nem akart beszélni. Gulyás kiemelte: Európának mérlegelnie kellene, hogy az energetikai szankciók mekkora károkat okoznak magának Európának.

23:05

A Telex kérdésére, hogy mikor lett volna először indokolt kivezetni az ársapkát, Hernádi Zsolt azt felelte, a nyári helyzet már elég nehéz volt, de akkor a kormány úgy döntött, hogy a stratégiai készlethez nyúl.

Nem én döntök ebben, ezek nem szakmai kérdések, nem kérdeznek meg – válaszolta arra a kérdésüre, hogy egyetértett-e ezzel a döntéssel. Arra a kérdésünkre, hogy a miniszterelnököt próbálta-e meggyőzni, azt válaszolta: minden alkalommal leírták a szakmai véleményüket.

A kormány mindaddig fenntartotta az ársapkát, ameddig fenn lehetett – mondta Gulyás a Telex kérdésére, hogy van-e felelőssége valakinek a kormányban abban, hogy el kellett törölni a benzinárstopot.

A miniszter szerint a magyar családok védelmét az ársapka fenntartása szolgálta, és holnaptól látszik majd igazán, mekkora dolog, hogy az ország 13 hónapon keresztül kiemelkedően olcsón adja a benzint és a dízelt. Még így is az alsó egyharmadban leszünk Európában.

Nem felelősökről, érdemekről kell beszélni. Orbán hazajött Albániából, és aláírta a rendeletet – mondta Gulyás.

23:00

Magyarország mentesült az uniós olajszankció alól, mivel azonban Magyarország importra szorul, minket is érint, hiszen drágábban tudjuk beszerezni az üzemanyagot Európából – mondta Gulyás Gergely. A benzinár azért emelkedett az egekbe a miniszter szerint, mert az unió szankciókkal reagált az orosz agresszióra.

Az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány – válaszolta a miniszter a hvg.hu kérdésére.

22:55

Naná, hogy a szankciók…

A hvg.hu kérdésére Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a szankciók miatt szűnik meg az ársapka, de a szankciók miatt alakult ki az a helyzet, ami miatt kell az ársapka és amiatt is tartották fenn. Azonban nagy hiány van a piacon. Az ársapka azért szűnik meg, mert diszfunkcionál jelenleg. A döntés addig ment el, amíg a helyzet kezelhető volt vele – mondta. Hernádi hozzátette: a szankciók szerinte egész Európának rosszat tesznek.

22:50

Már 23 órától él a rendelet

Az Origo kérdésére, hogy mikortól vezetik ki az ársapkát, Gulyás Gergely azt mondta, 23 órakor, vagyis azonnal hatályba lép a rendelet. Hernádi Zsolt szerint Mol-nál a dízel 699, a benzin 645 forint lesz.

22:40: Hernádi Zsolt szerint elmentek a falig, de az ellátás biztosításának érdekében lépni kellett. Nehéz hónapokon vagyunk túl. Azt ígéri, mindent megtesznek az ellátás biztosításáért.  Idén 2,2 milliárd üzemanyagot adtak el, tavaly 1,5 milliárdot. Az utóbbi hét napban ötvenmillió litert adtak el, ez 60%-al magasabb az egy évvel ezelőtti forgalomnál. Olyan forgalmuk van, mint turistaszezonban. 871 darab lemaradt rendelésük is volt – sorolta Hernádi.

22:35: Gulyás Gergely kezdi a tájékoztatót. “Magyarország hiába harcolt a szankciók ellen”, Gulyás szerint ez okozza a zavarokat az üzemanyag-ellátásban. A brüsszeli szankciókat okolja, hogy nem tudják biztosítani a 480 forintos benzinárat.

22:30: egyelőre semmi érdekes, az M1-en “dollárbaloldaloznak”, a “hiteles” Origóra hivatkoznak, no meg gyurcsányoznak. Márki-Zay Péter sem marad ki a jóból.

A tájékoztató 22:30-kor kezdődik, sanszos, hogy az üzemanyag-ellátottság (vagy inkább ellátatlanság) lesz a középpontban.