Tiborcz István és Orbán Viktor

Orbán Viktor veje megvette a Gellért Szállót

Gazdaság

Megállapodást kötött a Tiborcz István, Orbán Viktor veje tulajdonában lévő BDPST Group a Gellért Szálló megvételéről, a vállalat az Indotek csoporttól vásárolta meg a hotelt birtokló cégcsoportot – közölte a BDPST Group pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a tranzakció még nem zárult le, ezért ennél részletesebb információt egyelőre nem adhatnak az ügyletről.
A pénteken aláírt tulajdonrész-vásárlási megállapodás értelmében a tranzakciós folyamat zárását követően a szálloda a BDPST Group érdekeltségébe kerül, ezzel a csoport új hotellel szélesíti portfólióját a budapesti szállodapiacon – közölték.

A több mint 100 éve megnyitott, már egy éve zárva tartó hotel védett épületét a műemléki értékek megóvásával fejleszti a BDPST Zrt. korszerű, ötcsillagos hotellé. A szállodában a tervek szerint 139-150 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki. A rekonstrukció keretében a belső tereket is felújítják. A korszerűsítés mellett a tervezők célja, hogy olyan új funkciókat találjanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítéséhez és minőségének javításához.

Orbán Ráhel: “Nagyon drukkolok mindenkinek, hogy tudjon talpon maradni, mert nehéz lesz”

Az építészeti átalakítás az épületben található Gellért fürdő területét nem érinti. Az épületgépészeti és elektromos rendszereket a fürdő és a szálloda között már korábban szétválasztották, hogy megteremtsék a két funkció egymástól független működtetésének lehetőségét.
Az épület teljes körű rekonstrukcióra szorul, az utolsó nagyobb felújítást 50 évvel ezelőtt végezték a létesítményben. A szálló állaga mostanra annyira leromlott, hogy 2021. novembere óta nem fogad vendégeket, jelenlegi műszaki állapotában nem lenne biztonságosan és fenntartható módon működtethető.

A Gellért Szálló komplex felújításának fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. lesz. A vállalat szakértői csapatának célja, hogy a tervezőkkel közösen végzett munka eredményeként feltárja a projekthelyszínekben rejlő lehetőségeket, összhangot teremtsen a környezet és a tervezett funkciók között, ennek eredményeképpen pedig maradandó építészeti és városarculati alkotást hozzon létre – írták a közleményben.

Orbán Viktor veje jelentős tulajdonrészt kaparintott meg a Waberer’s-ben

A hasonló értékmentő beruházások beleillenek a BDPST Group vállalati missziójába, valamint stratégiai üzleti terveibe. Az egyedülálló múlttal rendelkező szecessziós szállóépület megújítása, eredeti funkciójának helyreállítása, szolgáltatási színvonalának emelése fontos mérföldkő lesz a teljes felső kategóriás budapesti szálláshelykínálat fejlesztésében és tovább erősítheti Budapest turisztikai vonzerejét – fejtette ki Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa a közleményben.

A tájékoztatás szerint a BDPST Groupnak jelenleg több jelentős fővárosi hotelfejlesztése van folyamatban. Az Október 6. utcában hamarosan megnyitja új szállodáját Verno House néven, a Vörösmarty tér szomszédságában pedig a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb teljes körű felújítása révén tervezi egy szintén egyedülálló adottságú, ötcsillagos szálloda átadását 2023-ban Hotel Dorothea néven. Emellett jövőre nyithatja meg kapuit a korábbi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén a BOTANIQ Budai Klub, és ugyancsak folyamatban van a volt tőzsdepalota szomszédságában található Adria-palota felújítása.

A Danubius Hotels Group 2019 júniusában jelentette be, hogy eladta a Gellért Hotelt az ingatlanfejlesztő Indotek Groupnak.