Orbán benzin ára marad 480

Friss rendelet: Orbán 95 százalékos extraprofitadót vet ki a Molra

Gazdaság

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormány annak érdekében módosította korábbi rendeletét, hogy a “szankciós benzinárakból” keletkező extraprofitot elvonja és a rezsivédelmi alapba irányítsa – írja az MTI.

A kormány az extraprofitadókról szóló rendeletet két ponton változtatta meg. Az egyik módosítás, hogy a kőolajtermék-előállítóra vonatkozó extraprofit-különadó mértéke az eddigi 40 százalék helyett 95 százalék.

Orbán Viktor, Hernádi Zsolt és Mengyi Roland
Tiszaújváros, 2015. november 10.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (j) és Mengyi Roland fideszes országgyûlési képviselõ (b) a Mol Nyrt. tiszaújvárosi butadién-kinyerõ üzemének avatásán 2015. november 10-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán szerdán azt írta:

“az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk”.

Orbán Viktor arról nem írt, hogy eddig nem is voltak hatályban kőolajszankciók, de a most hatályba lépettek sem vonatkoznak ránk. A benzinárstopot mindenesetre kivezették, miután már lehet “Brüsszelre” mutogatni.

Hol van már a május végi “győzelmi jelentés”?