Csányi Sándor

Átlátszó: Csányi Sándor dupla áron adja a műtrágyát jövőre

Gazdaság

Több mint a duplájáért árulja majd a műtrágyát Csányi cége a Lázár János-féle Ménesbirtoknak – derítette ki az Átlátszó.

A portál információi szerint a Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok a műtrágyát a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó KITE Zrt-től vásárolja, a tonnánkénti átlagár 2022-ben 198 ezer forint lesz, miközben idén 81 ezer volt. A jövő évi műtrágyabeszerzésre a nádudvari KITE egyedül jelentkezett.

Mivel a kormánysajtó hetek óta azt tolja, hogy Bige László “megkárosítja” a magyar gazdákat, és Nagy István agrárminiszter is körbehaknizta már ezzel az országot, felmerül a kérdés: vajon ez a hír bekerül-e a “köz”médiába.

Bige László beolvasott az agrárminiszternek: “Önnel szemben én nem voltam KISZ-tag, sem párttag”

A KITE reagálása

A cég vezérigazgatója közleményben reagált az Átlátszó írására:

Ma megjelent „A tavalyi ár kétszereséért vásárolja a műtrágyát a Lázár János felügyelte Ménesbirtok is Csányiék cégétől” című cikkükben valós tények alapján részben hamis látszatot keltenek.

Hangsúlyozom, hogy a KITE Zrt. versenyben, más piaci szereplőknél kedvezőbb ajánlattal nyerte el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2022-es műtrágya szállítási szerződését.

Ismereteink szerint a döntéshozatalban Csányi Attila, a KITE Zrt. tulajdonosának fia prudenciális okokból nem vett részt.

A KITE Zrt. nem gyárt műtrágyát, azt kereskedőként, agrárintegrátorként forgalmazza, így az ügyfeleinek kínált árat a beszerzési árak, azaz a gyártók által meghatározott piaci ár determinálják.

Annak illusztrálására, hogy a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. a jelen piaci körülmények között kedvező árakra szerződött a KITE Zrt-vel, alább tájékoztatom a hazai piacon meghatározó Bige Holding ez év decemberében érvényes árairól:

karbamid:392 e Ft/tonna (KITE tenderár 219 e Ft/tonna)

Pétisó (27%): 230 e Ft/tonna (KITE tenderár (MAS) 150 e Ft/tonna)

Nitrosol (30%, folyékony): 255,5 e Ft/ tonna (KITE tenderár (DAM) 152 e Ft/tonna)

Ez alapján megállapítható, hogy a Nemzeti Ménesbirtok igen kedvező szállítási szerződést kötött a KITE Zrt.-vel. Kérem, hogy ezt a tényt jelentessék meg az írásukban, ellensúlyozandó azt a hamis látszatot, hogy egy személyi összefonódás mentén a KITE Zrt. előnyre tett szert

– írta Szabó Levente ügyvezető igazgató.