“A következő években több ezer debreceninek adnak majd munkát az ide települő cégek” – ígéri az alpolgármester

Gazdaság

Debrecen 2021-es költségvetés-tervezetének gazdaságot, oktatást és sportot érintő részleteit mutatta be Barcsa Lajos 2021. február 19-én. Az alpolgármester kiemelte a város munkahelyteremtésre és a családok támogatására irányuló törekvéseit.

„A 2021-es év az elkövetkezendő évtized gazdaságfejlesztési sikereit megalapozó év lesz. Unikális, hogy egy önkormányzat ipari parkokat fejleszt, de ezek busásan megtérülő befektetések. A Déli Ipari Parkot spekulatív módon kezdtük kialakítani, ma már 765 ember dolgozik itt, a következő években pedig több ezer debreceninek adnak majd munkát az ide települő cégek – fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester.

A gazdasággal kapcsolatos kiadásokat illetően Barcsa Lajos elmondta: az Északnyugati Gazdasági Övezet és a Déli Ipari Park infrastruktúrafejlesztésére 27 milliárd forintot költ a város idén. Ebből útépítések, valamint közművesítés valósul meg a területeken. A következő években több mint 50 kilométer vezeték és kábel kerül kiépítésre a két ipari parkban.

A városvezető kiemelte: csaknem 4,7 milliárd forint adóbevétel kiesésével számol a 2021-es költségvetés-tervezetben a város a pandémia miatt. A gépjárműadó, az idegenforgalmi adó, a parkolási díj, a közterület-használati díj, és egyéb bérleti díjkedvezmények mellett a legnagyobb visszaesés a helyi iparűzési adó mértékében tapasztalható. Barcsa Lajos hangsúlyozta: a 2014 és 2019 között folyamatosan emelkedett az önkormányzat ebből származó bevétele, a járványhelyzet miatt hozott kormányzati intézkedések hatására azonban 2020-ban a tervezett összeghez képest 2,7 milliárd forinttal kevesebb lett a tényleges szám. 2021-ben még nagyobb mértékű a járványhoz kapcsolódó bevételkiesés, ezt némileg kompenzálja, hogy jelentős iparűzési adót fizető cégek kezdték meg tevékenységüket tavaly Debrecenben.

Az alpolgármester beszélt a köznevelési- és közoktatási intézmények fejlesztéséről is. Elmondta: a 2021-es költségvetés-tervezet családbarát. A 33 önkormányzati fenntartású óvodából 11-et érint idén valamilyen fejlesztés, ezeken felül pedig egy új óvoda épül a Tócóvölgyben. És bár az iskolák már nem az önkormányzat fenntartásában működnek, mégis több helyen valósulnak meg fejlesztések a városi költségvetésből.

„Az Epreskerti tornaterem mintegy 1 milliárd forintból épül meg, és folytatódik a munka a Bocskai István Általános Iskolában is: a tavalyi energetikai korszerűsítés után 2021-ben az intézmény uszodája újul meg.”

Összességében 3,64 milliárd forint jut az oktatási intézmények fejlesztésére az idei költségvetés-tervezetben.

A sporttal kapcsolatban az alpolgármester elmondta: a város teljes sportcélú költségvetése idén 896 millió forint lehet. Ennek nagy része a Debreceni Sportcentrum-Sportiskolának nyújtott 745 millió forintos támogatás.

„2021 az olimpia éve lesz. A DSC-SI sportolói közül a hosszútávfutó Kácser Zita már kvalifikálta magát, de a gátfutóinknak, Kozák Lucának és Kerekes Grétának is jó esélye van a kvótaszerzésre. A Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. élsportolóinak felkészülésére, versenyeztetésére 45 millió forintot különítettünk el a költségvetés-tervezetben” – jelentette be az alpolgármester.

Barcsa Lajos hozzátette: több mint 40 millió forint juthat a DSC fejlesztési terveire is. A rendelkezésre álló TAO-források mellé az önkormányzat biztosítja az önerőt több létesítmény kisebb megújításához.

Hozzátette: 11,6 millió forint áll rendelkezésre a költségvetés-tervezetben a Békessy Béla sportösztöndíj kiírására, ami elsősorban azon kiemelkedő eredményeket elérő versenyzők számára nyújt támogatást, akik kizárólag sporttevékenységükből nem tudnak megélni.

Barcsa Lajos az önkormányzat vagyonkezelésével kapcsolatban elmondta: a költségvetés-tervezet 3,1 milliárd forintot különít el a DKV Zrt. veszteségkompenzációjára. A cég 2020-hoz hasonlóan idén is jelentős bevételkieséssel számol a járványhelyzet miatt. A kijárási korlátozás miatt 70%-ra csökkent az utazásszám, az államilag meghatározott menetdíj-kedvezmények pedig szintén százmillió forintos nagyságrendű veszteséget jelentettek.

Végül az alpolgármester a vagyonkezelést illetően megemlítette, hogy a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint az Agóra Tudományos Élményközpont épületének várható értékesítése kapcsán 5,8 milliárd forint bevétellel számol a város.