A legkedveltebb saláták, amikkel éttermekben is találkozhatunk

Gasztro

A saláták nagyon hálás fogások, mert szinte bármiből elkészíthetők, számtalan változatban. Az alapanyagok sokfélesége lehetővé teszi, hogy a salátát fogyasztók megtalálják a nekik tetsző ízvilágot. Nemcsak fő fogások mellé, hanem önállóan is tökéletesek, de akár köretnek vagy előételnek is megteszik. Mostanában főleg a zöldségekből készült saláták a népszerűek, mert számos diéta vagy egészséges étrend része lehet. Természetesen ha lehet, akkor a friss zöldségek  esetleg sovány húsok legyenek az alapjai ezeknek a salátáknak.

1.  Cézár saláta

A cézár salátához szükséges pirított kenyérkockák készítése: vágjuk fel a kenyeret 1,5 cm-es kockákra, a kés lapjával vagy fokhagymanyomóval préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olíva olajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg és keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük  a kenyérkockákat a tepsibe, egyenletesen elterítve és 350 fokra előmelegített sütőben, grill fokozaton pirítsuk aranybarnára.

A saláta öntet elkészítése: a tojást tegyük forrásban lévő vízbe és 45 másodpercig főzzük, utána vegyük ki a vízből és hagyjuk kihűlni. Préseljük össze a fokhagymát és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy  a szardelle pasztát és a reszelt parmezán felét, a Worcestershire- szószt, a citromlevet, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés mellett lassan adjuk hozzá az olívaolajat és keverjük simára az összetevőket, ha túl gyorsan adjuk hozzá az olivát akkor az kiválik.

A saláta elkészítése:

tegyük fa, üveg, vagy műanyag tálba a 3-5 cm-es kockákra tépkedett salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá az öntet másik felét, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat és újra keverjük össze.

2.  Görög saláta

Hozzávalók:

  • 6 db paradicsom
  • 0,5 db kígyóuborka
  • 20 db fekete olajbogyó
  • 200 gr feta sajt
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 2 kávéskanál olívaolaj
  • oregánó ízlés szerint

Elkészítése:

A paradicsomokat félbe majd negyedbe vágjuk, az uborkát szeleteljük. A feta sajtot egyforma kockákra vágjuk, a lilahagymát szeleteljük. Tálba tesszük a hozzávalókat, olívaolajjal meglocsoljuk és morzsolt oregánóval hintjük meg.

Ezeket a salátákat azonban egészen a fogyasztásig hűteni kell. Nagykonyhai igénybevételre tervezett salátahűtők éttermeknek, pizzériáknak az Anvalor webáruházban különböző méretekben kaphatók. Így még étteremben és vendéglátó egységben sem okozhat problémát megfelelő mennyiségű saláta előkészítése.

Összegezve

A saláták a mai modern kor felkapott ételei, amelyek főételként, előételként, de akár a főételek mellé is fogyaszthatunk. Mivel nagy részük zöldség, bármilyen diétába beilleszthetők, kalóriatartalmuk igen csekély. Szinte bármilyen alapanyagból, számtalan változatban készíthetők, de a legízletesebbek, ha sok, lehetőleg frissen szedett zöldséggel készülnek. (x)