Kóser étterem nyílt Debrecenben

Gasztro

Kóser éttermet nyitott az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség Debrecenben. A modern, közel-keleti konyhát képviselő Hamsza, a debreceni Zsidóházban, a Piac utca 5-7. szám alatt kapott helyet. A vendéglátóhelyet az a Co Sharing Trade Kft. üzemelteti, mely egyebek között a Carmel éttermet, a Tel Aviv Cafét, valamint a néhány hete megnyílt Brooklyn Bagel brunch éttermet is működteti.   

Az új, kóser Hamsza étterem a nemzetközi hatású, közel-keleti konyha ízeivel várja a helyieket és a turistákat egyaránt. A minőségi fogásokról Ahron Faigen izraeli séf gondoskodik, aki tanulmányait a legjobb izraeli kulináris iskolában, a Tadmoron folytatta, majd segédszakácsként, egy évet dolgozott Izrael leghíresebb sztárséfje, Meir Adoni mellett. A fűszereket egyenesen Izraelből hozzák, míg a bárányhúst például Angliából, a zöldségeket pedig frissen, helyi termelőktől szerzik be. A menüben olyan ínyencségek szerepelnek, mint az iraki marhahúsleves, a jeruzsálemi bagel, vagy éppen a marokkói curry. A nagyjából 60 vendég fogadására alkalmas kóser étterem, minden bizonnyal, tovább gazdagítja majd a gasztronómiai választékot Debrecenben, ami a hazánkba látogató izraeli és zsidó turisták második legkedveltebb célpontja, a főváros után.

„Fontosnak tartjuk, hogy Budapesthez hasonlóan, vidéken is egyre több helyen biztosítsuk, nemcsak a hitélettel és a zsidósággal kapcsolatos programok, hanem a kóser étkezés lehetőségét is. Különösen, ha az egy olyan minőségi éttermet jelent, mint a Hamsza”

– mondja Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.

Az étterem hétfőtől csütörtökig 17-től 22 óráig, vasárnap pedig 12-től 22 óráig lesz nyitva. Az EMIH által kialakított Zsidóház kulturális és hitélettel kapcsolatos programoknak ad helyet, de vannak benne tantermek és játszószoba is. A központ teret ad majd szociális és karitatív tevékenységeknek is.