Aszalt gyümölcsök és zöldségek házilag

Gasztro

Ha odafigyelünk az egészséges életmódra, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk és rendszeresen mozgunk, akkor azt a testünk mindenképp meg fogja hálálni. Ezért érdemes elkerülni a finomítottcukor használatát, a különböző tartósítószereket, mesterséges színezékeket és ízfokozókat. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha csak házilag készített élelmiszereket fogyasztunk. Sajnálatos módon, az üzletekben vásárolt termékek nagy mértékben tartalmazzák az előbb felsoroltakat. Ha igazán egészséges ételeket szeretnénk fogyasztani, amelyek valóba mentesek az adalékanyagoktól, akkor az a legjobb megoldás, ha saját magunk készítjük el a különböző csemegéket. Az elektromos aszalógépek nagy segítséget jelenthetnek ebben az esetben, hiszen ez egy igen jó módja annak, hogy egészséges és finom nassolni valókat készítsünk. Ha mi is és a családtagok is rajonganak a különböző aszalványokért, akkor itt az ideje, hogy beszerezzük egy ilyen konyhai segédeszközt.

Mik az aszalás előnyös oldalai?

Az aszalást, mint tartósítási módszert, már őseink is ismerték és erőszeretettel használták is. Aki próbálkozott már az aszalással, az tudja, hogy egy valóban időigényes folyamatról van szó, de a befektetett idő meghozza a gyümölcsét. Az ily módon megszárított gyümölcsök és zöldségek nagyon egészségesek, hiszen az élelmiszerekből csak a nedvesség távozik, a benne lévő vitaminok, rostok és ásványi anyagok maradéktalanul megmaradnak. Ennek köszönhetően az így készített termékek nagyon ízletesek lesznek, hiszen az aromák sem károsulnak. Az aszalás nagy előnye, hogy tartóstószerek nélkül, akár hónapikig is tárolni tudjuk ezeket a harapnivalókat. Az így készített gyümölcsöket és zöldségeket magukban is fogyaszthatjuk, a különböző olajos csipszek és más ropogtatnivalók helyett, de felhasználhatjuk őket sütéshez, főzéshez, süteményekhez és különböző húsok elkészítéséhez is. Mivel az aszalás során az élelmiszerek térfogata nagyban lecsökken, az így kiszárított zöldségek és gyümölcsök sokkal kevesebb helyet is foglalnak az éléskamrában. Az említett friss élelmiszereket hosszú ideig nem tudjuk őrizgetni sem, de ha betesszük őket az aszalógépbe, meghosszabbítjuk élettartamukat is.

A házilag készített aszalványok, a boltokban és a piacon vásárolt termékekkel szemben, nem tartalmaznak adalékanyagokat, sem hozzáadott cukrot, így biztonsággal és lelkifurdalás nélkül fogyaszthatók.  Az üzletekben vásárolt aszalt gyümölcsöket gyakran cukros oldatba is áztatják.

Az aszalást leginkább gyümölcsöknél szokás alkalmazni, leginkább azok a legmegfelelőbbek erre a célra, amelyek alacsonyabb víztartalommal rendelkeznek, de magasabb a cukortartalmuk. Az otthoni aszalásunk akkor lesz sikeres, ha sárgabarackot, őszibarackot, almát, körtét, birsalmát, szilvát, meggyet, áfonyát, málnát vagy ezekhez hasonló típusú gyümölcsöket használunk. A zöldségek ilyen módon történő tartósítása is kitűnő ötlet. Száríthatunk hagymát, paradicsomot, sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Gyakran találkozunk házi ételízesítő receptekkel is az interneten. Ha rendelkezünk egy elektromos aszalógéppel, akkor ezt is könnyedén elkészíthetjük, szárított zöldfűszerekkel gazdagítva.

Az elektromos aszalógépek a meleg levegő és a megfelelő szellőztetés elvén működnek. Maga a folyamat időigényes, hiszen itt a langyos levegő végzi a szárítást, ami 6-tól akár 24 óráig is eltarthat.  A készülékek több rácsos tálcával rendelkeznek, így annak méretétől függően, akár 5kg gyümölcs vagy zöldség is elfér bennük. Maguk a tálcák rácsosak, így lehetővé teszik a levegő egyenletes áramlását az aszalógépben. A kész aszalványokat száraz és hűvös helyen érdemes tárolni.

Az így készített csemegék több szempontból is előnyösek, hiszen az aszalt élelmiszerek megőrzik eredeti aromájukat és vitamintartalmukat is. Fogyasztásuk kifejezetten ajánlott is, hiszen magas rosttartalmuknak köszönhetően, természetes gyógymódot jelentenek székrekedésre is. Koncentrált cukortartalmuk miatt, édességek helyett lelkifurdalás nélkül fogyaszthatók.