RMDSZ

Önerőből jutna vissza a megyei önkormányzatba az RMDSZ Máramaros megyében

Európa

Önerőből jutna vissza a megyei önkormányzatba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Máramaros megyében, hét településen saját polgármesterjelöltet is indít – közölte hétfőn az MTI-vel Pintér Zsolt megyei elnök.

Az észak-erdélyi szórványmegyében a magyarság a legutóbbi, 2020-as önkormányzati választásokon maradt megyei képviselet nélkül. Pintér Zsolt, a Máramaros megyei RMDSZ-szervezet elnöke szerint az elmúlt három év kemény munkájának eredményeként úgy látják, hogy az önálló indulással a magyar közösségben nagyobb bizalmat tudnak ébreszteni, és ezáltal maximalizálni tudják a magyar szavazatok számát.

Ezért – a korábbi gyakorlattól eltérően – a június 9-i romániai helyhatósági választások előtt nem lépnek szövetségre román pártokkal, hét településen polgármesterjelöltet, valamint megyei tanácselnökjelöltet is indítanak.

A Máramaros megyei közgyűlés élére Pintér Zsolt pályázik, Nagybányán Pap Zsolt István jelenlegi alpolgármester, Máramarosszigeten Orosz Krisztofer, a helyi szervezet elnöke pályázza meg a polgármesteri széket.

A két város mellett a jelenleg is magyar polgármester által vezetett Hosszúmezőn és Koltón indít polgármesterjelöltet a szövetség, valamint Szinérváralján, Magyarláposon és Erzsébetbányán is lesz polgármesterjelöltje. Utóbbi településeken hosszú ideje nem méretkezett meg a szövetség – mondta Pintér Zsolt.

A szövetség legalább 20 településen helyi önkormányzati képviselőjelölt-listát is állít, még ha egyes szórványtelepüléseken nehézséget is okoz a nagyszámú támogató aláírás összegyűjtése.

Pintér Zsolt az MTI-nek úgy fogalmazott: “ha minden magyar elmegy szavazni, meglesz a szükséges számú szavazat”, és sikerül visszakerülni a megyei önkormányzatba. “Nagyon meg kell mozgassunk mindenkit, és számítunk – főleg Nagybányán – román szavazatokra is” – mondta. A szórványmegyében 5,7-6 százalék körüli a magyarság számaránya, jó mozgósítással megvalósítható a kitűzött cél – vélte.

Hozzátette: Nagybányán Pap Zsolt István jelenlegi alpolgármester jó munkát végzett, ezért a román lakosság soraiból is sokan támogatják. A megyeszékhelyen 12 jelölt száll versenybe a polgármesteri székért, így megfelelő mozgósítással a magyar alpolgármesternek reális esélye van – húzta alá Pintér. A 9-10 százalékban magyarok által is lakott város önkormányzatában az RMDSZ-nek jelenleg két képviselője van.

Nagybányán a helyi önkormányzati képviselőjelölt-listán 23 név szerepel, több, a politikától eddig távol maradt személy is vállalta a szereplést, hogy segítse a magyar sikert.

Pintér Zsolt kiemelte, hogy ezen – és más települések jelöltlistáján is – nagy számban szerepelnek nők és fiatalok. A megyei képviselőjelölt-listán ugyanakkor Máramaros megye valamennyi magyarlakta települése képviselve van.

A legutóbbi romániai népszámláláson a 452 ezer lakosú Máramaros megyében 23 153-an vallották magukat magyarnak. Nagybányán a 108 ezer lakosból 8713 mondta azt, hogy magyar nemzetiségű.