cápauszony

Több mint egymillió ember írta alá a cápauszony kereskedelme elleni kezdeményezést

Európa

Megszerezte az egymillió támogató aláírást a cápauszony nemzetközi kereskedelmének felszámolását célzó európai polgári kezdeményezés, azért az Európai Bizottság reagál a kezdeményezésre, és úgy határozott, hogy feltárja, hogyan lehet kezelni a jelenséget – közölte a brüsszeli testület szerdán.

A közlemény szerint, mivel az európai polgári kezdeményezés a rendelkezésre álló egy év alatt megkapta az egymillió támogató nyilatkozatot legalább hét különböző tagállamból, ezért a szabályok szerint a testületnek reagálnia kell rá. Az uniós bizottság szerdán arról döntött, hogy a kezdeményezésre válaszul intézkedéseket hoz – tájékoztattak. Emlékeztettek, a polgári kezdeményezés a cápauszony nemzetközi kereskedelmének felszámolása mellett meg akarja szüntetni azt a tevékenységet is, amelynek során az úgynevezett laza cápauszonyokat levágják az állatról, majd visszadobják őket a tengerbe.

Tájékoztattak, hogy a brüsszeli testület három területen fog lépéseket tenni, köztük a laza uszonyok kereskedelmének megszüntetésére irányuló jogalkotási kezdeményezés lehetőségének vizsgálatát, a hatásvizsgálat megkezdését és a vonatkozó statisztikák javítását. Az uniós bizottság emellett fokozni fogja az uniós nyomonkövethetőségi intézkedések végrehajtását is, és együtt fog működni a nemzetközi partnerekkel – írták. “Az EU elkötelezett a cápák, valamint a tengerek egyéb biológiai erőforrásainak védelme és a velük való fenntartható gazdálkodás mellett” – fogalmaztak.

A kezdeményezés több mint egymillió európai állampolgár általi támogatása egyértelmű jelzés és ösztönzés az Európai Bizottság részéről 2003 óta, a cápauszony-leválasztásról szóló rendelet uniós bevezetése óta alkalmazott magas szintű ambíció fenntartására és megerősítésére – írták. Az európai polgári kezdeményezés nem eshet az Európai Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.